Leaders

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΑΜΙΣΙΗΣ

Διευθύνων Σύμβουλος Helleniq Energy

Πρωτεργάτης στην μετεξέλιξη της Helleniq Energy από μια ενεργειακή εταιρεία σε έναν στιβαρό όμιλο που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αλυσίδας, όντας από τους κορυφαίους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι ο CEO Ανδρέας Σιάμισης.

Βασιζόμενος στο τρίπτυχο «αναθεωρούμε-καινοτομούμε-επιχειρούμε» ο έμπειρος manager κινείται με ορθολογισμό και αποτελεσματικότητα.

Μετά από την ολοκλήρωση του στρατηγικού πλάνου Vision 2025, ο Όμιλος με το γιγαντιαίο ενεργητικό των 7,8 δισ. ευρώ, επικεντρώνεται τώρα κατά σειράν: Στην αριστοποίηση λειτουργίας σε όλες τις κύριες δραστηριότητες, στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων που εξελίσσουν τη θέση του στην αγορά ενέργειας (βιοκαύσιμα, ηλεκτροκίνηση και εναλλακτική ενέργεια), στην επιτάχυνση στοχευμένης ανάπτυξης χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ και αποθήκευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στη βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου, με μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις βασικές δραστηριότητες πετρελαιοειδών.

Τα διεθνή χαρτοφυλάκια έδωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο, υπερκαλύπτοντας κατά 3,5 φορές την προσφορά στο placement του 11% των μετοχών του, συνολικής αξίας 235,3 εκατ. ευρώ (7 ευρώ ανά μετοχή).

Οι βασικοί μέτοχοι, ΤΑΙΠΕΔ και Λάτσης, παραχώρησαν αντίστοιχα το 4,3% και 6,7%, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της μετοχικής βάσης της Helleniq Energy. Στην οποία κατέχουν τώρα αντιστοίχως το 31,2% και 40,4%.

Για τον Ανδρέα Σιάμισιη, προέχει η αξιοποίηση των ταμειακών ροών του ομίλου για την περαιτέρω αναβάθμιση της αποδοτικότητας των κύριων δραστηριοτήτων και την επιτάχυνση των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση. Στοχεύοντας σε μεγέθυνση της κερδοφορίας και αυξανόμενη συνεισφορά από πιο βιώσιμες δραστηριότητες.

Η συμβολή του ομίλου στην εθνική οικονομία είναι σημαντική αφού μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου του προέρχεται από εξαγωγές. Προσφέροντας παράλληλα και σημαντικά έσοδα στον ετήσιο προϋπολογισμό. Ενώ ο όμιλος δείχνει έμπρακτα και τη στήριξή του σε ευάλωτες ομάδες (δωρεάν πετρέλαιο σε νοσοκομεία και σχολεία, επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης).

Επίσης, υλοποιεί πρόγραμμα δράσεων ύψους 10 εκατ. ευρώ για την προσφορά στήριξης στη Θεσσαλία, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Στον κλάδο των ΑΠΕ, η Helleniq Energy κέρδισε το στοίχημα της ισχυρής παρουσίας. Καθώς διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 356 MW και έργα σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης με συνολική ισχύ 0,7 GW στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.

Από τις μελλοντικές επενδύσεις των 3,5-4 δισ. ευρώ, το 50% θα κατευθυνθεί στην αγορά των ΑΠΕ και το υπόλοιπο μισό στην βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραδοσιακής του δραστηριότητας. Με στόχο το διυλιστήριο Ελευσίνας να γίνει υπόδειγμα της ενεργειακής μετάβασης και μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Στον τομέα ενέργεια-φυσικό αέριο, ο όμιλος θα επενδύσει για τη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 800 ΜW στην Θεσσαλονίκη και για την πλωτή μονάδα φυσικού αερίου (FSRU) που βρίσκεται εκεί.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα