Leaders

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑΣ

Διευθύνων Σύμβουλος καπνοβιομηχανίας Καρέλια

Όνομα βαρύ σαν ιστορία είναι αυτό της καλαματιανής καπνοβιομηχανίας Καρέλια που, 135 χρόνια μετά από την ίδρυσή της, συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες επιχειρήσεις της χώρας.

O ηλικίας 57 ετών σήμερα Ανδρέας Καρέλιας έχει εργαστεί σε όλα τα τμήματα της εταιρείας.

Απόφοιτος του London School of Economics και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Shipping Trade and Finance από το City University Business School του Λονδίνου, μετέχει στα διοικητικά της καπνοβιομηχανίας από το 1995.

Τον Απρίλιο του 2000 και μετά από τον θάνατο του πατέρα του, Γιώργου Α. Καρέλια, ανέλαβε το νευραλγικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Από τη θέση αυτή, που διατηρεί μέχρι σήμερα και πλαισιωμένος από την (Πρόεδρο) μητέρα του, Βικτωρία, και τον Αντιπρόεδρο αδελφό του, Στάθη, καθοδηγεί την πορεία της καπνοβιομηχανίας. Τα χαρακτηριστικά στοιχεία της οποίας είναι ο έντονος εξαγωγικός της χαρακτήρας με πωλήσεις σε πάνω από 50 χώρες, η στιβαρή κερδοφορία, τα παχυλά μερίσματα και η ισχυρή δύναμη των μετρητών που διαθέτει. Χωρίς μάλιστα να επιβαρύνεται καθόλου από τραπεζικό δανεισμό.

Στο πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς τα ρευστά διαθέσιμα στο «θησαυροφυλάκιο» της Καρέλια έφτασαν στα 652,7 εκατ. ευρώ. Επίπεδο που συνιστά ένα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μετρούμενη σε χρονικά διαστήματα 12μηνου, διετίας και πενταετίας η δεξαμενή ρευστότητας της καπνοβιομηχανίας έχει εμπλουτιστεί κατά 70, 185 και 278 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Μεγέθη εξόχως σημαντικά, που με τη σειρά τους κάνουν την… Jumbo, του δεδηλωμένου συλλέκτη μετρητών Απόστολου Βακάκη, να μοιάζει με «φτωχό» συγγενή. Καθότι σε ό,τι αφορά το καθαρό ταμείο, η Καρέλια πλεονεκτεί κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, έναντι της αποκαλούμενης βιομηχανίας της χαράς.

Η ρευστότητα της καπνοβιομηχανίας επιμερίζεται σε καταθέσεις, σε τοποθετήσεις σε ομόλογα, όπως επίσης και σε Αμοιβαία Κεφάλαια του εξωτερικού.

Με υψηλό βαθμό επιδραστικότητας ο Ανδρέας Καρέλιας συζητιέται ιδιαίτερα στα τέλη της κάθε χρονιάς. Λόγω του επικοινωνιακού γκελ που δημιουργούν οι παροχές στους εργαζόμενους. Ενώ η οικογένεια μέσω του ιδρύματος Καρέλια αναπτύσσει έντονη και πολύπλευρη, κοινωφελή δράση.

Στα των οικονομικών αποτελεσμάτων, οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών οδήγησαν σε απομείωση των περιθωρίων κέρδους και σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τις συναλλαγματικές διαφορές (λόγω της κάμψης της ισοτιμίας του δολαρίου) ψαλίδισαν την καθαρή κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου του 2023 κατά 14,9%. Στα 42,8 εκατ. ευρώ, έναντι των 50,3 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου.

Άξιο προσοχής πάντως είναι το γεγονός ότι η Καρέλια έχει γίνει η πρώτη μη πολυεθνική εταιρεία στον κόσμο που εγκατέστησε και χρησιμοποιεί το ταχύτερο διαθέσιμο μηχάνημα παραγωγής και συσκευασίας τσιγάρων. Δυναμικότητας 16.000 τσιγάρων το λεπτό.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα