Titans

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Μότορ Όιλ 

Μπήκε στα διοικητικά της Μotor Oil πριν από 18 χρόνια. Σε θέση Αντιπροέδρου αρχικά και με επιρροή βαθμιαία αυξανόμενη.

Την τελευταία τριετία ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, γιος του εμβληματικού Καίσαρα της οικονομικής αυτοκρατορίας, Βαρδή Βαρδινογιάννη, έχει στα χέρια του το πηδάλιο του CEO.

Οι πάντες πλέον αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του τον διάδοχο ηγέτη στον επιχειρηματικό στίβο της βαθύπλουτης οικογένειας. Τα περιουσιακά στοιχεία της οποίας, υπολογίζονται από τους Forbes στα 1,9 δισ. δολάρια. Έχοντας πολύπλευρες δραστηριότητες, από τον διευρυμένο τομέα της ενέργειας μέχρι τις τράπεζες κι από τη ναυτιλία μέχρι τα media.

Φύσει και θέσει άκρως επιδραστικός ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είναι εκείνος που οδηγεί στη «νέα εποχή» τον Όμιλο της Μotor Oil. Εισηγμένο εδώ και 23 χρόνια στο χρηματιστήριο, με γιγαντιαίο ενεργητικό 7,1 δισ. ευρώ, διαχρονικά στιβαρή κερδοφορία και με τις περσινές χρηματικές διανομές των 177 εκατ. ευρώ να παραπέμπουν σε μια γενναία μερισματική απόδοση της τάξεως του 6,8%.

Συνοδευόμενα όλα αυτά με έναν ισχυρότατο εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς το 80% της παραγωγικής δραστηριότητας του σύγχρονου διυλιστηρίου κατευθύνεται σε 70 χώρες.

Απαντώντας έγκαιρα στις περιβαλλοντικές προκλήσεις ο Όμιλος προχωράει (με ορίζοντα το 2030) στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο έργων ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Καθώς για τον «πράσινο» μετασχηματισμό θα κατευθυνθούν κεφάλαια 4 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις γίνονται με αιχμή την «πράσινη» ενέργεια, την αναβάθμιση του διυλιστηρίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων, την κυκλική οικονομία, αλλά και τον εμπλουτισμό των ελεγχόμενων αλυσίδων λιανικής με υποδομές για την ηλεκτροκίνηση αλλά και τα νέα καύσιμα.

Μάλιστα πρόσφατα υπεγράφη η επιχορήγηση 127 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας, για το project Ιris που θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του διυλιστηρίου.

Στις στρατηγικές συμμαχίες που συνάπτει ο Όμιλος, έτσι ώστε να προσφέρει ευρύ φάσμα υπηρεσιών, εντάχθηκε και η σημαντική περσινή συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Για την ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών υδρογόνου στην Ελλάδα.

H Μotor Oil, αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο πεδίο του ανανεώσιμου υδρογόνου. Με ποικίλα οφέλη για την οικονομία, το περιβάλλον και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρα μας.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς εξαγόρασε το 75% της Unagi, ενισχύοντας το επιχειρηματικό αποτύπωμα του Ομίλου στο πεδίο των ΑΠΕ, ενώ ολοκληρώθηκε και η εξαγορά της Θαλής που έχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στις λύσεις διαχείρισης αποβλήτων.

Επίσης «κλείδωσε» και την εξαγορά της Άνεμος έναντι 123,5 εκατ. ευρώ. Ενώ αναφορικά με το περίπου 30% που κατέχει ο όμιλος στο μετοχικό σχήμα Ελλάκτωρ, συμφωνήθηκε να διακρατηθεί όχι το μισό αυτής της θέσης, αλλά το 75%.

Ξεχωριστό σημείο αναφοράς αποτέλεσε πέρσι και η είσοδος της Optima Bank στο χρηματιστήριο. Στη οποία η Motor Oil έχει το 8,9%, ενώ στο 9,8% ανέρχεται η συμμετοχή του Γιάννη Βαρδινογιάννη.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα