Pioneers

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΡΑΛΗΣ

Ιδρυτικός εταίρος Marathon Venture Capital

Αφοσιωμένος στην τεχνολογία και πιστεύοντας σθεναρά ότι το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα μπορεί να προσελκύσει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, o Γιώργος Τζιραλής, ιδρυτικός εταίρος του Marathon Venture Capital, κατάφερε να αποδείξει ότι έχει δίκιο.

Τον Μάρτιο της περσινής χρονιάς, η Ιταλοαμερικανική CNH Industrial προχώρησε στην εξαγορά, έναντι 110 εκατ. δολαρίων, της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας Augmenta, στην οποία το fund Marathon ήταν αρχικός επενδυτής.

Πέντε μήνες αργότερα, ο αμερικανικός κολοσσός της Cisco εξαγόρασε την επίσης ελληνική startup τεχνολογίας Code BGP, που ήταν ακόμη μια επενδυτική συμμετοχή της Marathon.

Σε μια εποχή που το ελληνικό start-up οικοσύστημα μεγαλώνει, η Marathon φιλοδοξεί να αποτελέσει τον έμπιστο συνεργάτη εταιρειών και όχι απλά έναν μέτοχο. Στρατηγική που εμφανώς αποδίδει καρπούς.

Η ιστορία του Γιώργου Τζιραλή πάει πίσω στο 2008 όταν ξεκίνησε τα Οpen Coffee στην προσπάθειά του να συναντηθούν οι ιδρυτές εταιρειών και να μοιραστούν σκέψεις και ιδέες. Με τον καιρό το Οpen Coffee προσέλκυσε δεκάδες και μετά εκατοντάδες συμμετέχοντες.

Πιστεύοντας στις δυνατότητες όσων μετείχαν, αποφάσισε να δημιουργήσει το πρώτο fund για να στηρίξει τις πολλά υποσχόμενες προσπάθειες.

Το 2021 ξεκίνησε το Marathon Fund II, με κεφάλαια αρχικού ύψους 40 εκατ. ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο πέτυχε την πρώτη εξαγορά εταιρείας του χαρτοφυλακίου της. Επίσης πέντε από τις εταιρείες της άντλησαν σημαντικά κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές, ενώ δρομολογήθηκαν επενδύσεις σε νέες startups με ρυθμό ταχύτερο από ποτέ.

Το 2022 η κεφαλαιακή βάση του σχήματος διευρύνθηκε κατά 70 εκατ. ευρώ. Με συμμετέχοντες την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, αλλά και έναν σημαντικό αριθμό εταιρικών και ιδιωτών επενδυτών από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών και ορισμένοι από τους παλαιούς ιδρυτές startups, οι οποίοι και επέστεψαν ως επενδυτές πλέον.

Δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων ο εταίρος της Marathon Γεώργιος Τζιραλής, αναφέρει: «Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, μας οδηγεί μία βαθιά πεποίθηση, ότι οι Έλληνες μπορούμε να δημιουργήσουμε πραγματικά επιτυχημένες εταιρείες τεχνολογίας. Οι ελληνικές startups αποτελούν πλέον ελκυστικό προορισμό για σημαντικά κεφάλαια και –πρωτίστως– το πιο φιλόδοξο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Το ταλέντο που ανακαλύπτουμε καθημερινά και που αφοσιώνει την καριέρα του σε καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας, αποτελεί εχέγγυο ότι τα γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και είναι μονάχα η αρχή. Η αποστολή μας στην Marathon συνεχίζει να είναι η ίδια, να υποστηρίζουμε Έλληνες ιδρυτές να φτάσουν ακόμα πιο μακριά».

Όπως προσθέτει ο ίδιος, «ζούμε σε συναρπαστικές εποχές, καθώς ο τόπος που γεννηθήκαμε, δεν περιορίζει κάποιον στο να κυνηγήσει τα όνειρά του».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα