Leaders

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΔΟΥΚΟΥ

Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου

Η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι από τα τέλη του περσινού Ιουνίου η νέα υφυπουργός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μια από τις 15 γυναίκες που κλήθηκαν να στελεχώσουν την απαρτιζόμενη από 63 πρόσωπα, κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η προαγωγή της, κρίνεται ως επιβράβευση της επιτυχημένης τετραετούς θητείας της, ως Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου στο ΥΠΕΝ. Μέτρησαν ιδιαίτερα το σημαντικό έργο της στην προώθηση των ΑΠΕ και της ηλεκτροκίνησης, καθώς και η αφοσίωση στη δουλειά της.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, ακούραστη και δυναμική πολιτικός, δικηγόρος και μητέρα τριών μικρών παιδιών έχει καταφέρει να επιβάλει την αξία της, σε έναν κατά κανόνα ανδροκρατούμενο τομέα. Ενώ η εν γένει προσωπικότητά της αφήνει το δικό της, ξεχωριστό στίγμα στο Υπουργείο Ενέργειας.

«Θέλω από όπου και αν περνάω να αφήνω ένα χρήσιμο αποτύπωμα, στους ανθρώπους, στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα», έχει δηλώσει η ίδια στο mononews.

Η εξειδίκευση που διαθέτει, η εργατικότητα και η μεγάλη της εμπειρία, είναι τα ισχυρά της «όπλα» στην αντιμετώπιση των σύνθετων απαιτήσεων.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι πτυχιούχος Νομικής και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο και στις Διεθνείς και Οικονομικές Σπουδές.

Από το 2004 έχει εργαστεί ως νομική σύμβουλος στη δημοσία διοίκηση, διατελώντας σε κρίσιμες διοικητικές θέσεις στα Υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Έχει επίσης ειδικευτεί στη χάραξη, εφαρμογή και παρακολούθηση ενεργειακών πολιτικών και έχει διατελέσει μεταξύ των άλλων, σύμβουλος όλων των Υπουργών Ενέργειας από το 2007 έως και το 2015.

Τώρα από τη θέση της υφυπουργού, συνεχίζει να δουλεύει εντατικά για την υλοποίηση «του δύσκολου και μεγάλου προγράμματος του Υπουργείου Ενέργειας για την επόμενη τετραετία», όπως η ίδια το περιγράφει. Θέτοντας νέους σημαντικούς στόχους, που θα βάλουν τις βάσεις για μια νέα εποχή, στην οποία η Ελλάδα θα πρωταγωνιστεί στον ενεργειακό χάρτη.

Η απολιγνιτοποίηση και η ενεργειακή μετάβαση παραμένει στο επίκεντρο και σύμφωνα με το σχεδιασμό μετά το 2028 μηδενίζεται η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.

Ταυτόχρονα η πράσινη παραγωγή ενέργειας αυξάνεται συστηματικά με στόχο το 80% της παραγωγής ρεύματος να προέρχεται από ΑΠΕ, το 2030.

Όμως, η περαιτέρω διείσδυση της πράσινης παραγωγής ενέργειας απαιτεί συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες και αντλησιοταμίευση, αλλά και περισσότερες διασυνδέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το 2030 θα έχει προχωρήσει και η σύνδεση των μη διασυνδεμένων νησιών στο ηπειρωτικό σύστημα.

Από τα μεγάλα στοιχήματα της τετραετίας, σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Σδούκου, είναι και η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Αλλά κυρίως οι διεθνείς διασυνδέσεις, με κορυφαίο το project Green Aegean, που θα μπορεί να απορροφήσει – κατευθύνοντας στην Κεντρική Ευρώπη – τις μεγάλες ποσότητες πράσινης ενέργειας των πλωτών αιολικών. Εξέλιξη που θα καταστήσει την Ελλάδα μια ενεργειακά, εξαγωγική χώρα

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα