Pioneers

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ

Διευθύνων Σύμβουλος της Signal Group

Με βαθιά γνώση του κλάδου της ναυτιλίας, επιχειρηματικό πνεύμα και πάθος για την τεχνολογία ο Ιωάννης Μαρτίνος, γόνος μίας από τις ισχυρότερες εφοπλιστικές οικογένειες της Ελλάδας, έχει αναδειχθεί σε πρωτοπόρο και πρωταγωνιστή της τεχνολογικής εξέλιξης της ναυτικής βιομηχανίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Συνδυάζοντας τη διαχείριση εμπορικών πλοίων (35 τον αριθμό) με τις τεχνολογικές καινοτομίες που ενισχύουν τις επιδόσεις τους, η Signal Group, με ιδρυτή (το 2014) και CEO τον Ιωάννη Μαρτίνο, έχει εδραιωθεί εντός και εκτός συνόρων. Ακολουθώντας μια συνεχή αναπτυξιακή πορεία.

Κάτοχος πτυχίων Μηχανολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Tufts και Αεροναυπηγού Μηχανικού από το MIT, ο Ιωάννης Μαρτίνος δημιούργησε την ψηφιακή πρωτοποριακή πλατφόρμα Signal Ocean, μέσω της οποίας άνοιξε νέους δρόμους στη ναυτιλία, με κατοχυρωμένη πατέντα ευρεσιτεχνίας στην Αμερική.

Χρησιμοποιώντας το cloud computing και την τεχνητή νοημοσύνη συλλέγει και ερμηνεύει τα δεδομένα αποτυπώνοντας τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης στις ναυλαγορές. Με τον τρόπο αυτό στέκεται αρωγός στις ναυτιλιακές εταιρείες, έτσι ώστε αυτές να λάβουν τις βέλτιστες αποφάσεις.

Στο πελατολόγιο της περιλαμβάνονται κολοσσοί όπως η Shell, η Exxon, η Vitol, η Trafigura, που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα τεχνολογικά επιτεύγματα της εταιρείας του πολυμήχανου Ιωάννη Μαρτίνου, του οποίου κατ’ αντιστοιχία αυξάνεται και η επιδραστικότητά του.

Υπέρμαχος των νεοφυών επιχειρήσεων, μέσω της επενδυτικής του Signal Ventures στηρίζει έμπρακτα την προώθηση των startups παρέχοντας τεχνολογία, συμβουλές και χρηματοδότηση σε πολλά υποσχόμενες νεοφυείς εταιρείες, με επίκεντρο αυτές του κλάδου της ναυτιλίας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής που πραγματοποιήθηκε το 2022 με θέμα «Ναυτιλία και τεχνολογική καινοτομία» τον προσκάλεσε να καταθέσει τις προτάσεις του για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, προκειμένου να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστικό.

Την περσινή χρονιά η MarineTraffic, που είναι ο κορυφαίος πάροχος πληροφοριών παρακολούθησης πλοίων και ναυτιλιακών αναλύσεων στον κόσμο, εμπιστεύτηκε την Signal Ocean προκειμένου να εμπλουτίσει τα δεδομένα της με την εκτιμώμενη αξία κάθε πλοίου, που παρακολουθεί μέσω των συστημάτων της.

Στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης νέων εργαλείων τεχνολογίας για τη ναυτιλία, ο όμιλος Signal ίδρυσε το περασμένο καλοκαίρι την Shipergy, μία καινοτόμο εταιρεία προμήθειας καυσίμων με γραφεία στο Λονδίνο και την Αθήνα. Ξεκίνησε τη δραστηριότητα της εξυπηρετώντας τις ανάγκες καυσίμων των πλοίων που διαχειρίζεται εμπορικά η Signal Maritime, η ναυτιλιακή του ομίλου, και έχει στόχο να επεκτείνει τις υπηρεσίες της σε επιλεγμένους εξωτερικούς συνεργάτες, αξιοποιώντας την οικονομία κλίμακος που πετυχαίνει.

Ο Ιωάννης Μαρτίνος έχει μεγαλόπνοο όραμα για το μέλλον και την τεχνολογική εξέλιξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας και όπως έχει επισημάνει ο ίδιος, η Signal βρίσκεται σε…  20ετή αποστολή για να φέρει χρήσιμες εφαρμογές τεχνολογίας στη ναυτιλία.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα