Leaders

ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Aναπληρωτής Yπουργός Οικονομικών

Ο τεχνοκράτης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης από ένα αντικειμενικά απαιτητικό πόστο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εκεί όπου κτυπά η καρδιά των δημόσιων οικονομικών, είναι ο άνθρωπος που σίγουρα γνωρίζει καλά την αξία που έχει για τις αγορές η συνέπεια της οικονομικής πολιτικής.

Κρατώντας το Ταμείο του Κράτους αλλά έχοντας και τον κεντρικό ρόλο στην αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης, η περσινή χρονιά ήταν για τον Θόδωρο Σκυλακάκη, που δεν συνηθίζει να μασά τα λόγια του, μια διπλή πρόκληση.

Αφενός να εξασφαλίσει πως η χώρα θα έχει τα μέσα για να στηρίξει για μια ακόμη χρονιά τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική αξιοπιστία. Αφετέρου να δει το Ταμείο Ανάκαμψης να υλοποιείται βάσει σχεδίου και να δρομολογούνται τα πρώτα έργα, τα οποία ωριμάζοντας σταδιακά θα συγκροτήσουν τελικά ένα πολύτιμο ανάχωμα στη συνεχιζόμενη κρίση.

Τηρουμένων των αναλογιών τα κατάφερε και στα δύο.

Τόσο η πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης με τη χώρα να κινείται δυναμικά σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων, όσο και η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού με την επίτευξη φέτος ελλείμματος χαμηλότερου από το στόχο, είναι στοιχεία θετικά που σίγουρα φέρνουν χαμόγελα ανακούφισης στο “στρατηγείο” της οδού Πανεπιστημίου.

Βασικό “μότο” του Θόδωρου Σκυλακάκη, είναι πως ο κεντρικός άξονας όλων των αποφάσεων σε αυτή τη φάση για την Ελλάδα είναι η σχέση μας με τις αγορές. Στις οποίες μέσα στα επόμενα 20 – 30 χρόνια πρέπει να επιστρέψουμε σχεδόν 230 δισ. ευρώ χρέους που αυτή τη στιγμή έχει η χώρα υπό τη μορφή κρατικών δανείων με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως δήλωσε πέρσι και σε συνέντευξη του στο Mononews, το ενδεχόμενο ύφεσης το 2023 θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να προκύψει μόνο σε κάποιο ακραίο σενάριο.

Ο ίδιος ωστόσο, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους, προειδοποιεί πως το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα εξαιρετικά σημαντικό «αντίδοτο» στις όποιες υφεσιακές πιέσεις, έχει περάσει στην απαιτητική φάση της υλοποίησης των διαγωνισμών και στη ζητούμενη επάρκεια από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης. Δύο τομείς που κατά το παρελθόν δεν έχουν επιδείξει και το καλύτερο «πρόσωπο»…

Όπως εκτιμά όμως, σήμερα δεν υπάρχει περιθώριο να «απογοητεύσουν», καθώς τα αναπτυξιακά «πυρομαχικά» είναι μετρημένα εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, ενώ παραμένει υψηλή η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές καυσίμων.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει πως η ελληνική οικονομία χρειάζεται όλες τις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, και φυσικά σοβαρές επενδύσεις σε όλη την «γκάμα» δραστηριοτήτων. Παράλληλα τονίζει πως η «μητέρα των μαχών» είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα