Leaders

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Πυλώνας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το οποίο και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένα κράτος αρωγό προς όλους.

Η Σοφία Ζαχαράκη, από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων της ως Υπουργού, έπρεπε να κολυμπήσει στα «βαθιά». Αρχής γενομένης από το πεδίο συγκρότησης των αρμοδιοτήτων του νέου υπουργείου. Από τις οποίες ένα τμήμα προήλθε εκ μεταφοράς από το Εργασίας, ενώ στη γενική ατζέντα λειτουργίας προστέθηκαν και άλλες, που ήταν διάσπαρτες.

Το μεγάλο στοίχημα για την εκπαιδευτικό Σοφία Ζαχαράκη, που χρημάτισε στο παρελθόν υφυπουργός Τουρισμού, καθώς και Παιδείας, είναι να πιστοποιήσει εμπράκτως ότι δεν υπάρχουν «αόρατοι συμπολίτες μας» σε ζητήματα προστασίας και φροντίδας από το κράτος.

Την ίδια στιγμή το κέντρο βάρους πέφτει στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό. Εστιαζόμενο σε μια δέσμη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η αύξηση του ποσού για τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών, όπως και η ενίσχυση των θέσεων σε αυτούς. Μάλιστα πέρσι οι κρατικές χορηγήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ξεπέρασαν τα 360 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το διευρυμένο σχέδιο δράσης για το δημογραφικό θα συμπεριλάβει καινοτόμα πιλοτικά μέτρα, όπως είναι «οι νταντάδες της γειτονιάς». Ενώ, παράλληλα, θα αναζητήσει τρόπους για να βελτιωθούν οι συνθήκες ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και να δημιουργηθούν συγχρόνως οι συνθήκες επιστροφής των νέων που έφυγαν από τη χώρα.

Κινούμενη με γρήγορους ρυθμούς, η Σοφία Ζαχαράκη έθεσε σε εφαρμογή μια πολύπλευρη στεγαστική πολιτική ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που επιζητεί να καλύψει τις ανάγκες των νέων.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχει ήδη αγκαλιαστεί από τα νέα ζευγάρια, καθώς έχουν εκταμιευτεί πάνω από 2.000 δάνεια. Βάζοντας πλώρη για την απορρόφηση του συνόλου του 1 δισ. ευρώ, που διαθέτει ο σχετικός προϋπολογισμός.

Οι πρωτοβουλίες της Υπουργού εστιάζονται και στην παρεχόμενη αρωγή σε άτομα με αναπηρία, μέσω της διεύρυνσης του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός» σε όλη τη χώρα. Δεσμευόμενη παράλληλα ότι «κανένα παιδί με αναπηρία δεν θα φιλοξενείται σε ίδρυμα έως το 2030».

Στον τομέα του εξορθολογισμού των επιδομάτων, αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 8%, ενώ καθιερώνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κοινωνικών παροχών.

Πέραν τούτων, η Σοφία Ζαχαράκη δίνει ιδιαίτερη προσοχή και στα ζητήματα της παραβατικότητας των ανηλίκων, που εντείνονται ανησυχητικά τον τελευταίο καιρό. Γι’ αυτό προχώρησε ήδη στη σύσταση μιας διυπουργικής ομάδας δράσης. Έτσι ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των μέτρων και των προτάσεων, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα