Titans

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΟΣ

Εφοπλιστής

Μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού εφοπλισμού και με διεθνή αναγνώριση, είναι ο Νίκος Τσάκος.

Για τον δυναμικό πλοιοκτήτη το 2023 ήταν μία χρονιά ορόσημο, καθώς αποτέλεσε ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς και στην Wall Street, όπου επί σειρά ετών έχει ισχυρή παρουσία η ναυτιλιακή του Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ).

Η εταιρεία του γιόρτασε πέρυσι τα 30 χρόνια παρουσίας της στις αγορές. Αρχικά του Όσλο και από το 2002 σε αυτήν της Νέας Υόρκης. Καταφέρνοντας σε όλη αυτήν τη μακρά πορεία, όχι να μόνο να βγει αλώβητη μέσα από τις θύελλες διαδοχικών κρίσεων, αλλά και να εξελιχθεί σε μία πανίσχυρη ναυτιλιακή.

Πρόκειται για την παλαιότερη, ελληνικών συμφερόντων, εισηγμένη στο NYSE, με την χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφώνεται στα 656 εκατ. δολάρια, στην τελευταία συνεδρίαση της περσινής χρονιάς.

Ο Νίκος Τσάκος, γιός του εμβληματικού καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, συγκαταλέγεται στα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας, σύμφωνα με την ετήσια λίστα των Lloyds. Ενώ πέρσι, στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards, η ΤΕΝ τιμήθηκε με το βραβείο, «Tanker Company of the Year». Στον απόηχο της εταιρικής της μακροζωίας, της αδιάκοπης διανομής μερισμάτων στους μετόχους της – πάνω από 800 εκατ. δολάρια συνολικά – αλλά και των επενδύσεων σε πλοία νέας τεχνολογίας.

Η ΤΕΝ διαθέτει στόλο από 68 πλοία, συμπεριλαμβανομένων των 8 υπό κατασκευή, συνολικής χωρητικότητας 8,4 εκατ. dwt. Και όπως λέει ο εφοπλιστής «συνεχίζουμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε έναν 100% πράσινο στόλο μέχρι το 2030, με πλοία υπερσύγχρονης τεχνολογίας. Έχουμε εισέλθει σε μία νέα και συναρπαστική περίοδο ανάπτυξης της εταιρείας. Βάζουμε τις βάσεις για τα επόμενα 30 χρόνια».

Tο συνολικό πρόγραμμα των ναυπηγικών επενδύσεων της ΤΕΝ ξεπερνά τα 1,2 δισ. δολάρια, ενώ στο 9μηνο του 2023 τα καθαρά κέρδη της ναυτιλιακής ανήλθαν στα επίπεδα ρεκόρ των 272 εκατ. δολαρίων. Αυξημένα θεαματικά κατά 160%. Με τα ταμειακά της αποθέματα να παραμένουν στα επίπεδα των 400 εκατ. δολαρίων.

Μιλώντας σε αμερικανικό δίκτυο, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Νίκος Τσάκος χαρακτήρισε την Ελλάδα… Silicon Valley της ναυτιλίας.

Τονίζοντας ότι «από όσα πράγματα βλέπετε γύρω σας και από όσα χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας, να ξέρετε ότι το εν τέταρτον έχει μεταφερθεί και έχει φτάσει μέχρι εσάς με ελληνικά πλοία».

Η αναγνώριση της πετυχημένης πορείας του Νίκου Τσάκου ήρθε και από την βράβευση του ως Πρόσωπο της Χρονιάς από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACC). Σε μία λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν.

Επί ελληνικού εδάφους ο Νίκος Τσάκος ελέγχει μέσω κοινής εταιρείας με τον Γιάννη Κούστα το 48% της ναυτιλιακής τράπεζας Aegean Baltic Bank. Εν αναμονή της έγκρισης από την τράπεζα της Ελλάδος για αύξηση του ποσοστού στο 55%.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα