Leaders

ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΤΤΟΥ

Διευθύνουσα Σύμβουλος Attica Bank

Έμπειρη, οξυδερκής και πάνω απ’ όλα αποτελεσματική. Η Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank, κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να αναστρέψει την πορεία της τράπεζας, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να την επαναφέρει σε κερδοφορία.

Κάθε άλλο παρά εύκολα όλα αυτά, αλλά η προσήλωση στον στόχο και ο ρεαλισμός στις αποφάσεις της τραπεζίτισσας έφεραν αποτελέσματα.

Μέσα στο 2023 η Ελένη Βρεττού έβαλε τάξη σε μία τράπεζα που οι περισσότεροι στην αγορά την είχαν ξεγράψει. Για να το κατορθώσει είχε πάντα έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο, ακόμα και για την πλέον δυσμενή εξέλιξη. Δεν υπήρχε μόνο «plan B», αλλά και «plan C»…

Στο 9μηνο της περσινής χρήσης η τράπεζα παρουσίασε καθαρά κέρδη 17 εκατ. ευρώ, από ζημιές 32,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα.

«Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία αλλά και με εγρήγορση», είναι η άποψη που εκφράζει η Διευθύνουσα Σύμβουλος. Η οποία, με μια σειρά μεθοδικών κινήσεων, αύξησε τα έσοδα, έδωσε δάνεια, πρόσθεσε προϊόντα, έφερε στελέχη και, εν γένει, δρομολόγησε τη βαθμιαία επιστροφή στην κανονικότητα.

Πλέον η Attica Bank ετοιμάζεται να απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια μέσω του «Ηρακλή 3» και να δημιουργήσει τον 5ο τραπεζικό πυλώνα μαζί με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Attica Bank και τις καταθέσεις της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η Ελένη Βρεττού υλοποίησε ένα «πιο μοντέρνο, ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης».

Το 2023 ήταν η χρονιά καθοριστικών εξελίξεων στην Attica Bank, καθώς τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου 473,3 εκατ. ευρώ με στρατηγικό επενδυτή την Thrivest (των Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη) που συμμετείχε με ποσό 30 εκατ. ευρώ. Παρέχοντας επίσης εγγυήσεις και για τα 34 εκατ. ευρώ που εισφέρθηκαν από την Παγκρήτια Τράπεζα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων Astir I ύψους 312 εκατ. ευρώ και η τράπεζα απόκτησε ξανά τα ομόλογα των τιτλοποιήσεων Metexelixis και Omega, προκειμένου να ενταχθούν στον «Ηρακλή 3».

Παράλληλα η εταιρεία Oliver Wyman ανέλαβε την εκπόνηση του κοινού business plan Attica Bank-Παγκρήτιας, στο οποίο θα αποτυπωθούν οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της νέας Τράπεζας. Στόχος είναι το αίτημα για τη συγχώνευση να υποβληθεί στις εποπτικές αρχές πριν από το Πάσχα του 2024.

Η Ελένη Βρεττού, έχοντας εμπλουτίσει τη διοικητική ομάδα με έμπειρα στελέχη από την αγορά, εστιάζει την προσοχή της στην δραστική απομείωση των προβληματικών δανείων. Ενώ από την άλλη πλευρά το βάρος πέφτει στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα