Leaders

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΣΗΣ

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

Το «άστρο» του Γιώργου Στάσση έλαμψε πέρσι στο επιχειρηματικό στερέωμα. Με τον πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ να προχωρά σε καταλυτικές κινήσεις για τη μετατροπή της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εξαγορά της Enel Romania και της Κωτσόβολος ήταν δύο deal αξίας 2,1 δισ. ευρώ, με όρους συνολικής επιχειρηματικής αποτίμησης (Enterprice Value). Από τα μεγαλύτερα της περσινής χρονιάς και με τον Γιώργο Στάσση να αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο επιδραστικούς deal makers.

Πέραν τούτων, στο 1 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία της από κοινού επένδυσης με την Intrakat, που συνιστά τη μεγαλύτερη στρατηγική συμφωνία στις ΑΠΕ για το 2023. Βάσει αυτής η ΔΕΗ αποκτά 6 έργα ΑΠΕ, ενώ μπαίνει ταυτόχρονα με ποσοστό 49% σε εταιρείες της Intrakat που αναπτύσσουν έργα ισχύος 1,6 GW.

Αναφορικά με την Enel Romania καταβλήθηκε τίμημα 1,24 δισ. ευρώ, με την υπολογιζόμενη συνολική αξία της επιχείρησης να είναι 1,9 δισ. ευρώ. Η εξαγορά εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη ΔΕΗ με περίπου 350 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενα Ebitda ετησίως. Ενώ αυξάνει κατά 55% το πελατειακό της εύρος και κατά 23% την ισχύ της στις ΑΠΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς το συνολικό παραγωγικό δυναμικό του Ομίλου της ΔΕΗ ανέρχεται σε 11,8 GW από θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, καθώς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Έτσι η ΔΕΗ καθίσταται ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας περίπου 8,7 εκατ. πελάτες.

Τα υφιστάμενα μεγέθη στο ελληνικό σκέλος των ΑΠΕ θα διευρυνθούν με την πρόσφατη συμφωνία με την Intrakat. Ενώ η ΔΕΗ προχώρησε και σε εξαγορά εταιρείας που διαθέτει άδεια για υπεράκτιο αιολικό πάρκο στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Από την άλλη πλευρά η εξαγορά της Κωτσόβολος, σε μια αποτίμηση 200 εκατ. ευρώ, δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να προχωρήσει ακόμη γρηγορότερα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών. Ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην λιανική αγορά του ηλεκτρισμού και μπαίνοντας στο σπίτι του κάθε καταναλωτή.

Στο 9μηνο του 2023 τα επαναλαμβανόμενα Ebitda της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 45,4%, ή 936,8 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 267,5 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει τονίσει ο Γιώργος Στάσσης «πετύχαμε 1,5 χρόνο νωρίτερα τις επιδόσεις που είχαμε θέσει ως στόχο στο στρατηγικό μας πλάνο». Εξηγώντας ότι με την εξαγορά της Enel Romania επιτυγχάνεται το στοχοθετημένο Ebitda των 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Επί της ουσίας για τη ΔΕΗ έκλεισε ο πρώτος κύκλος που άνοιξε το 2019 και παίρνουν σειρά τώρα να παρουσιαστούν τα στρατηγικά σχέδια για την επόμενη 5ετία.

Με τη μετοχή να αντιδρά θετικά απέναντι σε όλα αυτά, καθώς έκλεισε την περσινή χρονιά με ισχυρή άνοδο 70,3%. Ενώ για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια η εταιρεία θα προχωρήσει φέτος στη διανομή μερίσματος.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα