Leaders

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΔΕΙΛΙΝΗ

 Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου 

Τις τελευταίες μέρες του περσινού Ιουλίου, η Γεωργία Αδειλίνη ανέλαβε καθήκοντα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Χρειάστηκε να περάσουν λιγότεροι από τρεις μήνες για να καταδείξει τη δυναμική ρότα που θα ακολουθήσει στη διετή θητεία της.

Η Κεφαλλονίτισσα εισαγγελέας με τις σπουδές στο πιάνο, που πριν από 40 χρόνια πέρασε από τους πρώτους στον εισαγγελικό κλάδο, ανέβασε άμεσα «στροφές». Με 3 παραγγελίες της έφερε τα πάνω κάτω στην έρευνα για τις υποκλοπές, «έδειξε» τον Κασιδιάρη ως τον πραγματικό αρχηγό των Σπαρτιατών, ενώ άνοιξε τον δρόμο για μία ενδελεχή έρευνα για τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Γεωργία Αδειλίνη διέταξε επείγουσα έρευνα για τις καταγγελίες του προέδρου του κόμματος «Σπαρτιάτες», Βασίλη Στίγκα, περί Greek Mafia και καθοδηγούμενων βουλευτών του από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα. Επέλεξε να διενεργήσει η ίδια την έρευνα και δύο μήνες αργότερα αιτήθηκε και ενέκρινε η Βουλή την άρση της ασυλίας και των 11 βουλευτών του κόμματος.

Στις 13 Σεπτεμβρίου η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή σε 4 εισαγγελίες της Θεσσαλίας για μία μεγάλη έρευνα για τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες. Η παραγγελία της ήταν απολύτως στοχευμένη σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Μεταξύ άλλων, παρήγγειλε να ερευνηθούν συγκεκριμένα έργα στην περιοχή, τα οποία είτε δεν… έγιναν είτε έμειναν στα μισά είτε καταγγέλλονται ως έργα «βιτρίνας». Αντικείμενο διερεύνησης είναι το πού κατέληξαν κρατικά κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα τα οποία δόθηκαν μετά την κακοκαιρία Ιανός, καθώς και τι έγινε από την Περιφέρεια και τους Δήμους για να μειώσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων που μέρες πριν είχαν προβλεφθεί.

Στις 23 Οκτωβρίου, η Γεωργία Αδειλίνη αποφάσισε να αφαιρέσει την έρευνα των καταγγελλόμενων τηλεφωνικών υποκλοπών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών (άρχισε τον Απρίλιο του 2022) και να την αναθέσει σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αιτία η ανάγκη αναβάθμισης της έρευνας και η διαπίστωση καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της, με κίνδυνο παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων.

Πριν φτάσει στο ανώτατο εισαγγελικό αξίωμα, η φύσει και θέσει άκρως επιδραστική Γεωργία Αδειλίνη, είχε υπηρετήσει στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ηρακλείου και Αθήνας, καθώς και στις Εισαγγελίες Εφετών Ναυπλίου και Αθήνας. Προήχθη σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2019.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της χειρίστηκε πολλές σοβαρές υποθέσεις. Μεταξύ άλλων, εισηγήθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο την παραπομπή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο των υπαιτίων για την κατάρρευση του εργοστασίου της «Ρικομέξ» στον σεισμό του 1999, όπου χάθηκαν 39 άνθρωποι.

Ήταν επίσης η τακτική Εισαγγελέας στην πρωτοβάθμια δίκη του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα