Leaders

ΘΕΩΝΗ ΑΛΑΜΠΑΣΗ

Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Είναι η «ψυχή» του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Η δικηγόρος που από τα φοιτητικά της χρόνια είχε το πάθος της ενασχόλησης με το πτωχευτικό δίκαιο.

Η Θεώνη Αλαμπάση είναι εκείνη που έχει γράψει τις περισσότερες εγκυκλίους, οι οποίες έδωσαν σάρκα και οστά στο «εργαλείο» της ρύθμισης των οφειλών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενώ από τον Ιούλιο της περσινής είναι η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως λέει η ίδια «νιώθω πλήρης που δουλεύω εδώ και το κάνω με πάθος μεγάλο. Διότι οι νόμοι δεν είναι αποστειρωμένα επιστημονικά κείμενα, αλλά εργαλεία για να δώσουμε λύσεις».

Ως Γενική Γραμματέας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, η Θεώνη Αλαμπάση έχει υπό την εποπτεία της όλα όσα αφορούν τα των ρυθμίσεων οφειλών, μέσω της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Παράλληλα είχε και τη γενική επίβλεψη στο βελτιωμένο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο προς ψήφιση στη Βουλή, στοχεύοντας στην ολιστική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο έχει περιέλθει στα χέρια των funds και των εταιρειών διαχείρισης.

Το νέο πλαίσιο φέρνει μεγαλύτερα «κουρέματα» οφειλών, απλοποιεί τις διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα και του Φορέα Απόκτησης -Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Οι διατάξεις του ανοίγουν τον δρόμο προκειμένου οι Εταιρείες Πιστώσεων να χορηγούν δάνεια στους «αποκλεισμένους» από τραπεζικές χορηγήσεις. Διαμορφώνουν επίσης αυστηρό πλαίσιο και προβλέπουν κυρώσεις για τους servicers που αμελούν να ενημερώσουν με σαφήνεια τους δανειολήπτες. Στις περιπτώσεις αυτές τα πρόστιμα φτάσουν μέχρι τις 500.000 ευρώ, ενώ μπορεί να γίνει και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ενεργοποιείται εκ νέου το πρόγραμμα «Ηρακλής» που θα καλύψει με κρατικές εγγυήσεις 2 δισ. ευρώ τα senior ομόλογα τιτλοποιήσεων των συστημικών τραπεζών που δεν περιλήφθηκαν στα προηγούμενα προγράμματα, καθώς και τις νέες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων των Attica Bank και Παγκρήτιας.

«Για να φτάσουμε στον νέο Εξωδικαστικό, διάβασα τις υποθέσεις μία –μία, ώστε να δω τι δεν λειτούργησε και τι πρέπει να αλλάξει», λέει η Θεώνη Αλαμπάση. Η οποία είναι λάτρης της ιαπωνικής κουλτούρας και λογοτεχνίας, δίνοντας σημασία στις λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν στις βέλτιστες λύσεις.

Μέλημά της είναι να μην αποτελέσει ο Εξωδικαστικός «καταφύγιο» μπαταχτσήδων, αλλά να δώσει βιώσιμες λύσεις με ορθολογικά κριτήρια.

Στόχος για το νέο πλαίσιο είναι να «τρέξει» με μεγαλύτερη ταχύτητα, αφού μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 μέσω του Εξωδικαστικού (που τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2021) είχαν ρυθμιστεί περί τις 10 χιλιάδες υποθέσεις, με συνολικά 3,7 δισ. ευρώ αρχικές οφειλές.

Με πτυχίο Νομικής και μεταπτυχιακό στο Πτωχευτικό Δίκαιο από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η Θεώνη Αλαμπάση δικηγόρησε μέχρι το 2007, οπότε και εντάχθηκε στον δημόσιο τομέα. Ενώ από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι βασικό της στέλεχος.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα