Visionaries

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΗΣ

Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ένας Έλληνας ανάμεσα στα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα του πλανήτη η δράση των οποίων μπορεί να αλλάξει το μέλλον του κόσμου.

Ο Δρ. Ανδρέας Φλουρής δεν είναι μια απλή περίπτωση επιστήμονα. Το αντικείμενο της ενασχόλησής του εστιάζεται στα μείζονα ζητήματα της εποχής που αφορούν το περιβάλλον και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η συνεισφορά του σε αυτό το πεδίο της έρευνας τον έκανε να είναι ο πρώτος Έλληνας, που συγκαταλέγεται στη λίστα «100 Next» του εμβληματικού περιοδικού TIME, για το 2023.

Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής) και επίκουρος καθηγητής στην Περιβαλλοντική Ιατρική στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου της Οτάβα, στον Καναδά, ο Ανδρέας Φλουρής έχει ισχυρό επιστημονικό εκτόπισμα. Συντονίζοντας ή συμμετέχοντας σε μεγάλα, καινοτόμα περιβαλλοντικά projects στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Όντας ο ιδρυτής και διευθυντής του FAME Lab, ηγείται μιας διεπιστημονικής ομάδας 16 ερευνητών, που μελετούν τις επιπτώσεις σειράς παραγόντων (ατμοσφαιρική ρύπανση, θερμική καταπόνηση) στην υγεία, στην ποιότητα ζωής και στην οικονομία. Με ιδιαίτερη έμφαση στα όσα επιφέρουν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Στο περιοδικό TIME επισημαίνεται ότι ο Ανδρέας Φλουρής είναι επικεφαλής της προσπάθειας για εφαρμογή μιας επιστημονικής πολιτικής στους χώρους της εργασίας. Βοηθώντας κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θεσπίσουν πρωτόκολλα για την προστασία των εργαζομένων σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών.

Επιπλέον, έχει αναπτύξει μια εφαρμογή για τον καιρό, ώστε να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες και να λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια όλων, όταν κρίνεται απαραίτητο.

Η έρευνα του Ανδρέα Φλουρή και των συνεργατών του έχει χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν με πάνω από 20 εκατ. ευρώ από το 2010. Καταδεικνύοντας το υψηλό βαθμό ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει.

Ο ίδιος, μετά ένταξή του στην λίστα των 100 του ΤΙΜΕ, ανέφερε: «Ως υποστηρικτής της δράσης για το κλίμα, συνεργάζομαι στενά με εθνικούς και διεθνείς Οργανισμούς για την προώθηση πρωτοβουλιών βιωσιμότητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν κόσμο πιο συνειδητοποιημένο περιβαλλοντικά. Προσπαθώ να μεταφράσω τα δεδομένα της επιστήμης σε δραστικές πολιτικές για το περιβάλλον, το κλίμα, την υγεία και την οικονομία, για Οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, η Τράπεζα της Ελλάδος και άλλοι».

Επιπρόσθετα και αναφορικά με τους λόγους που τον κράτησαν στην Ελλάδα παρά τις πολλές προτάσεις από πανεπιστήμια του εξωτερικού, ο Ανδρέας Φλουρής λέει πως η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες για ακαδημαϊκή και ερευνητική αριστεία και στόχος του είναι να συμβάλει στην ανάπτυξή της.

«Είμαι», όπως τονίζει, «περήφανος να αποκαλώ την Ελλάδα σπίτι μου και είμαι αφοσιωμένος στην αποστολή της καλλιέργειας της ακαδημαϊκής αριστείας και της καινοτομίας εδώ».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα