Titans

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥ

Εφοπλίστρια

Τεράστιο είναι το εκτόπισμα που διαθέτει στο παγκοσμιοποιημένο σκηνικό της ναυτιλίας η Αγγελική Φράγκου.

Ο στόλος που διαθέτει απαρτίζεται από 180 πλοία (δεξαμενόπλοια, φορτηγά και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων) έπειτα από τις περσινές πωλήσεις στο πλαίσιο της ανανέωσης, αλλά και τις νέες παραγγελίες για ναυπηγήσεις.

Όλα αυτά μέσα από ένα πλέγμα επιχειρηματικών επιλογών, οι οποίες κινούνται κόντρα στην στρατηγική που ακολουθεί η πλειονότητα των εφοπλιστών.

Η Χιώτισσα πλοιοκτήτρια (21η παγκοσμίως στη λίστα των Lloyd’s) έχτισε μία αυτοκρατορία από το μηδέν και έφτασε κάποια στιγμή να κατέχει πέντε εισηγμένες ναυτιλιακές στo αμερικανικό χρηματιστήριο. Τελευταία όμως, έχει αλλάξει άρδην το μοντέλο του εταιρικού τρόπου έκφρασης.

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι ναυτιλιακές διευρύνουν την επενδυτική τους βάση ιδρύοντας εταιρείες με αποσχίσεις (spin off) η «Σιδηρά Κυρία» του εφοπλισμού ακολουθεί αντίθετη πρακτική. Καθώς συγχωνεύει και αποσύρει τις ναυτιλιακές της από τις αγορές των ΗΠΑ.

Όπου πλέον έχει απομείνει ως ναυαρχίδα του ομίλου της, η Navios Maritime Partners. Με την χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται στο τέλος του 2023 σε 844 εκατ. δολάρια.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η Αγγελική Φράγκου αύξησε σε 28 τις παραγγελίες για νέα πλοία, ενώ παράλληλα προχώρησε σε πωλήσεις 14 εκ των παλαιότερης κατασκευής, αποκομίζοντας ακαθάριστα έσοδα 255,2 εκατ. δολαρίων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ισχυρή πλοιοκτήτρια, κοινοποίησε την απόφασή της να βγάλει από τη αμερικανική αγορά την Navios Maritime Holdings, μένοντας πλέον με μία εισηγμένη.

Η εταιρεία συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου N Logistics Holdings Corporation, θα εξαγοράσει όλες τις μειοψηφίες της Navios Holdings έναντι 2,28 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά. Τιμή που αντιπροσωπεύει premium περίπου 43%…

Πρόπερσι η Navios Holdings, είχε πουλήσει τον στόλο της έναντι 835 εκατ. δολαρίων στη Navios Partners, ενώ τώρα υπό τον πλήρη έλεγχο της ισχυρής Ελληνίδας εφοπλίστριας θα στραφεί στην αγορά των logistics.

Kαθώς κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό στη Navios South American Logistics, που είναι από μεγαλύτερους παρόχους λύσεων υποδομών και εφοδιαστικής αλυσίδας στην Νότιο Αμερική.

Στο 9μηνο του 2023 η εισηγμένη Navios Partners ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 250,48 εκατ. δολάρια, από 317,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Με την Αγγελική Φράγκου να επισημαίνει ότι παρά τους δύο πολέμους στην Ουκρανία και το Ισραήλ, τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων, η ναυτιλιακή αγορά είναι υγιής.

Ενώ η ίδια έχει τονίσει για τον Όμιλό της πως «συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε όσα μπορούμε να ελέγξουμε. Μείωση της μόχλευσης, φιλική προς το περιβάλλον πολιτική μέσω μοντέρνων και ενεργειακά αποδοτικών πλοίων και επέκταση σε τομείς που θα προωθήσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας .Όπως οι συμφωνίες που κλείσαμε για τα τάνκερ με διάφορους ενεργειακούς κολοσσούς».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα