Leaders

ΣΕΜΙΡΑΜΙΣ ΠΑΛΗΟΥ

Διευθύνουσα Σύμβουλος Diana Shipping, Πρόεδρος Ocean Pal, Πρόεδρος INTERMEPA

Ανερχόμενη δύναμη στη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι η Σεμίραμις Παληού.

Ανήκει μεν στη νέα γενιά των Ελλήνων εφοπλιστών, αλλά διαθέτει ήδη πολυετή εμπειρία, συνδυασμένη και με υψηλού επιπέδου σπουδές.

Τα δείγματα γραφής των ικανοτήτων της είναι σημαντικά. Τόσο από τη θέση της ως CEO της οικογενειακής ναυτιλιακής Diana Shipping (που ίδρυσε ο πατέρας της, Συμεών Παληός) όσο και ως πρόεδρος της αποσχισθείσας OceanPal.

Μάλιστα μόλις πρόσφατα η Diana Shipping, ο στόλος της οποίας απαρτίζεται από 40 φορτηγά πλοία (συν 2 που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί), ανακηρύχθηκε εταιρεία ξηρού φορτίου της χρονιάς, στα 20α Lloyd’s List-Greek Shipping Awards 2023.

Η Σεμίραμις Παληού δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αειφορία και την προστασία των θαλασσών. Σε αυτό το πλαίσιο η Diana Shipping υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας με τρεις γερμανικές εταιρείες, με στόχο την απόκτηση και τη λειτουργία πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων.

Η κοινοπραξία έχει παραγγείλει δύο υψηλών προδιαγραφών (CSOVs) πλοία, με δικαίωμα να αποκτήσει και άλλα δύο. Όπως μάλιστα λέει η CEO, «θεωρούμε αυτήν την επένδυση ως μια άλλη βεβαίωση της δέσμευσής μας για ένα πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον».

Το 2023 η Diana Shipping προχώρησε στην παραγγελία ναυπήγησης δύο φορτηγών πλοίων διπλού καυσίμου, με δυνατότητα χρήσης μεθανόλης. Κίνηση ενταγμένη στη βελτίωση του στόλου, προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και των μετόχων.

Στο 9μηνο της περσινής χρήσης, τα καθαρά κέρδη της ναυτιλιακής ανήλθαν σε 40,5 εκατ. δολάρια, με τα έσοδα από χρονοναυλώσεις να διαμορφώνονται στα 202,1 εκατ. δολάρια.

Η ακολουθούμενη στρατηγική αποδίδει καρπούς και αυτό αντικατοπτρίζεται στις συνεχείς διανομές μερισμάτων κατά την τελευταία διετία. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της περσινής χρονιάς η χρηματιστηριακή αξία της Diana Shipping ανήλθε στα 335,8 εκατ. δολάρια

Εισηγμένη στην αμερικανική αγορά είναι και η δεύτερη εταιρία της δραστήριας πλοιοκτήτριας, η OceanPal. Στην οποία με αιφνιδιαστικές κινήσεις ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου απέκτησε πέρσι το 9,1%. Θεωρώντας ότι οι μετοχές είναι υποτιμημένες… Ενώ ο ίδιος απέκτησε ποσοστό και στην (ανεξάρτητη) εταιρεία της αδελφής της, Αλίκης Παληού, θέτοντας ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης.

H OceanPal, που διαθέτει 5 bulkers, μπήκε πέρσι και στον κλάδο των τάνκερ. Επένδυσε στη νορβηγική RFSea Infrastructure, η οποία θα κατασκευάσει, σε κινεζικό ναυπηγείο, δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών, με καύσιμο μεθανόλης.

H Σεμίραμις Παληού (με το εξαιρετικά σπάνιο όνομα που παραπέμπει σε αυτό της θρυλικής βασίλισσας της Βαβυλώνας) κατέχει πτυχίο Μηχανολογίας από το Imperial College του Λονδίνου και Master στη Ναυπηγική. Πέρσι τον Αύγουστο έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρόεδρος της INTERMEPA – της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ωκεανών.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα