Pioneers

ΜΑΘΙΟΣ ΡΗΓΑΣ

Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Energean

Ο Μαθιός Ρήγας είναι το πρόσωπο-κλειδί του επιχειρηματικού άθλου που έχει πετύχει η Energean Oil & Gas.

Με μακρόχρονη, διεθνή εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική και στη διαχείρηση χαρτοφυλακίων του ενεργειακού τομέα, είναι εκείνος που πίστεψε στη δυνατότητα της Ελλάδας να παράγει πετρέλαιο. Τολμώντας να επενδύσει στον Πρίνο πριν από 16 χρόνια, μαζί με τον εφοπλιστή Στάθη Τοπούζογλου.

Σε ρόλο διευθύνοντος συμβούλου, ο Μαθιός (Ματθαίος) Ρήγας έχει καταφέρει να καταστήσει σήμερα την εταιρεία σημαίνουσα περιφερειακή δύναμη στην αγορά φυσικού αερίου. Έχοντας αποκτήσει και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Ισραήλ, όπως επίσης και στην Αίγυπτο.

Λίγο πριν από την εκπνοή της περσινής χρονιάς ο CEO της Energean κοινοποίησε την στρατηγική απόφαση να δημιουργηθεί στον Πρίνο η πρώτη εγκατάσταση αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα project με σημαντική επίδραση στην απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας στη χώρα και όχι μόνον.

Επίσης, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Energean προχώρησε στην απόκτηση συμμετοχής σε εταιρεία διαχείρισης θαλασσίων κοιτασμάτων στο Μαρόκο. Κίνηση που ενισχύει την ηγετική της θέση ως ανεξάρτητου παραγωγού φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Στο 9μηνο του 2023 η παραγωγή της Energean ως Ομίλου έφτασε ημερησίως στα 118,4 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (84% σε φυσικό αέριο). Μέγεθος υπερτριπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Και με την παραγωγή να προέρχεται από τις δραστηριότητες σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα έσοδα στο 9μηνο ήταν αυξημένα κατά 85% (στα 1,016 δισ. δολάρια) και 79% ήταν η άνοδος των λειτουργικών κερδών. Ενώ λίγο πρίν τη λήξη της περσινής χρονιάς η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας (εισηγμένη στην αγορά του Λονδίνου και σε αυτήν του Τελ Αβίβ) ήταν στα επίπεδα των 2,1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ, η εταιρεία ήταν εκείνη που με την παραγωγή ενέργειας κατάφερε να κρατήσει τα φώτα ανοικτά…

Πέραν τούτων και όπως επισημαίνει ο Μαθιός Ρήγας, «η επιτυχία της Energean αποτελεί ένα παράδειγμα για το επιχειρείν. Καθώς πρόκειται για μια εταιρεία που ξεκίνησε από παραγωγός πετρελαίου από ένα μικρό κοίτασμα στον Πρίνο της Καβάλας, για να εξελιχθεί σε έναν ανεξάρτητο όμιλο που ηγείται της ενεργειακής μετάβασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Αλλά και δυνητικά σε παραγωγό φυσικού αερίου, εφόσον προχωρήσουν απρόσκοπτα και αποδώσουν καρπούς τα ερευνητικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη.

Η Energean συμμετέχει και στην έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο. Ενώ η ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα αναμένεται άμεσα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα