Titans

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Copelouzos Group

Ο Δημήτρης Κοπελούζος είναι ο επιχειρηματίας που έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη του ενεργειακού κλάδου στη χώρα.

Επιδραστικός όσο λίγοι, καταφέρνει με τη διορατικότητα που διαθέτει, όχι μόνο να δημιουργεί αξία για τον όμιλο των εταιρειών του, αλλά να ανταποκρίνεται στις πιο σημαντικές και εναλλασσόμενες ανάγκες της κάθε εποχής.

Το 2023 ήταν η χρονιά υλοποίησης ενός μεγάλου έργου του FSRU Αλεξανδρούπολης, που με τη λειτουργία του από το 2024 θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και των χωρών των Βαλκανίων. Εξασφαλίζοντάς τους πρόσβαση στο LNG και ενεργειακή ανεξαρτησία από το ρωσικό αέριο.

Μαζί με τον γιο του Χρήστο Κοπελούζο, συνεχιστή του έργου του, έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε σημαντικά ενεργειακά έργα, μεγάλες επενδύσεις και μακρόπνοους σχεδιασμούς. Που ξέρουν καλά να οργανώνουν, να προωθούν και να υλοποιούν κινητοποιώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η μεγάλη εμπειρία και η ικανότητα του Δημήτρη Κοπελούζου να βλέπει έγκαιρα τη δυνατότητα δημιουργίας υπεραξιών μέσα από στρατηγικές συνεργασίες, έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα και υλοποίησε σημαντικά εμβληματικά έργα. Σε εγχώριο και ευρωπαϊκό πεδίο.

Η δυναμική παρουσία του Χρήστου Κοπελούζου στις επιχειρήσεις του ομίλου, εξασφαλίζει τη συνέχεια και την εξέχουσα θέση στη αγορά της ενέργειας και μελλοντικά.

Ο Χρήστος Κοπελούζος είναι επικεφαλής της Damco Energy, που είναι ο βασικός επιχειρησιακός βραχίονας του Ομίλου Κοπελούζου στον τομέα της ενέργειας.

Δίνει έμφαση στην ανάπτυξη μέσω σημαντικών συνεργασιών και αναμένεται η οριστικοποίηση της συμμετοχής των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΗ στο νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη, στον οποίο το 51% θα έχει η δεύτερη.

Η νέα μονάδα, λόγω της θέσης της, θα έχει πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας με LNG, μέσω του FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου). Όπως επίσης και εξαγωγικό προσανατολισμό, καλύπτοντας ανάγκες γειτονικών χωρών.

Στην ίδια περιοχή, στην Αλεξανδρούπολη, ο Χρήστος Κοπελούζος προγραμματίζει μέσω της Damco Energy και της Piritium μεγάλο project αποθήκευσης ενέργειας.

Επόμενο σχέδιο είναι ένας δεύτερος πλωτός σταθμός FSRU στη Θράκη και το μεγαλόπνοο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.

Το μεγάλο και φιλόδοξο project συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, αφορά υποθαλάσσιο καλώδιο συνολικής ισχύος 3.000 MW. Ήταν ένα όραμα του Δημήτρη Κοπελούζου από το 2008 και όταν ολοκληρωθεί θα μεταφέρει «πράσινη» ενέργεια από συστήματα ΑΠΕ της Αιγύπτου, από αιολικά και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 61 GW.

Οι σχεδιασμοί του ομίλου Κοπελούζου δίνουν μακροχρόνια αξία στη χώρα, ανοίγουν διαδρόμους περιφερειακής συνεργασίας και μετατρέπουν την ενέργεια σε εργαλείο διακρατικής αλληλεγγύης. Και τη χώρα μας σε κέντρο των στρατηγικών εξελίξεων, σημείο αναφοράς και αξιόπιστο ηγέτη ολόκληρης της ευαίσθητης αυτής περιοχής.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα