Leaders

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΑΝΤΩΝΗΣ

Εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece

Ο  Θοδωρής  Καλαντώνης, με μια ευδόκιμη πορεία 35 ετών στο banking, κρατάει το  τιμόνι, ως εκτελεστικός πρόεδρος, του μεγαλύτερου servicer της ελληνικής αγοράς, της doValue Greece.

Ο ίδιος έχει πλήρη γνώση της αγοράς. Κορυφαίο στέλεχος που είχε ταυτίσει το όνομα του με τη λιανική τραπεζική, βρέθηκε από μια παραξενιά της τύχης, να διαχειρίζεται το μεγαλύτερο πακέτο κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, 36 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια και 1 εκατομμύριο οφειλέτες.

Είναι ο τραπεζίτης που έδωσε το σήμα για να χτιστεί ο νέος κλάδος του servicing, κίνηση την οποία ακολούθησαν και άλλοι. Σήμερα οι servicers έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να απαλλάξουν την πραγματική οικονομία από το βάρος σχεδόν 100 δισ. «κόκκινων» δανείων.

Στο «ναρκοπέδιο» της τρέχουσας συγκυρίας πρέπει, όπως λέει ο Θοδωρής Καλαντώνης, να προχωράς «προσεκτικά, με ψυχραιμία και προπάντων χωρίς να προδίδεις τις επαγγελματικές σου αρχές. Οφείλουμε να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στις ανάγκες της οικονομίας και τις προσδοκίες της κοινωνίας».

Πράγματι το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους servicers. Ο ρόλος τους αμφισβητήθηκε σε ένα περιβάλλον πολιτικής φόρτισης γύρω από τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, ενώ υπήρξαν και θεσμικά εμπόδια στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μέσα από δικαστικές αποφάσεις.

Ο χαμηλών τόνων και εξαιρετικά ψύχραιμος στη διαχείριση κρίσεων Θοδωρής Καλαντώνης εκτιμά πως: «Τα θέματα, όσο σοβαρά κι αν είναι, τελικά θα λυθούν, γιατί η Ελλάδα έχει επιλέξει οριστικά πια τον ευρωπαϊκό δρόμο. Η αγορά μας είναι μια πανευρωπαϊκή αγορά όπου, με μικρές διαφοροποιήσεις, δεν μπορεί παρά να επικρατήσουν οι ίδιοι κανόνες».

Πέρυσι η doValue «πρασίνισε» περισσότερα από  50.000 δάνεια, ύψους πάνω από 300 εκατ. ευρώ τα οποία επέστρεψαν στην Eurobank. Το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει 75% δάνεια ιδιωτών (συμπεριλαμβάνονται οι μικρές επιχειρήσεις) και 25% δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο Θοδωρής Καλαντώνης, με τον Τάσο Πανούση στο πλευρό του, «έστησε» την doValue Greece μέσα στη λαίλαπα των lockdown. Ουσιαστικά φτιάχτηκε εξ αποστάσεως και σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο η σχέση εμπιστοσύνης που έχει ο ίδιος με τα στελέχη και τους εκατοντάδες εργαζόμενους που πίστεψαν στην προοπτική και τον ακολούθησαν. Έξω από τα “συνήθη” των παραδοσιακών τραπεζικών εργασιών.

Ο ίδιος ανησυχεί, μήπως στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στοχοποιηθούν οι εργαζόμενοι ενός ολόκληρου κλάδου, που δουλεύουν «με επαγγελματισμό και ακεραιότητα». Χάρη σε αυτούς, λέει, τα αποτελέσματα της εταιρίας είναι θετικά και, επιπλέον, αναγνωρίζονται από τη μητρική εταιρία.

Η ελληνική θυγατρική μαζί με την Κύπρο, που επίσης βρίσκεται στην ευθύνη του Θοδωρή Καλαντώνη, συνεισφέρουν το 40% των εσόδων της doValue. Ενός ομίλου εισηγμένου στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, που δραστηριοποιείται επίσης σε Ιταλία και Ισπανία, με θέση leader στις αγορές.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα