Leaders

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΑΝΟΣ

Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

Θεματοφύλακας της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά. Αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος που έχει αναλάβει ο Ιωάννης Λιανός. Ρόλος ιδιαίτερα απαιτητικός, πολύ δε περισσότερο στη σημερινή οικονομική συγκυρία, με την ακρίβεια σε πρώτο πλάνο και τους καταναλωτές ευάλωτους.

Με περιορισμένους πόρους τόσο οικονομικούς όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει καταφέρει να είναι παρούσα με ηχηρό τρόπο στην αγορά. Δεκάδες έφοδοι σε επιχειρήσεις, κανονιστικές παρεμβάσεις και κλαδικές μελέτες, χαρτογράφηση κρίσιμων τομέων, επιβολή προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ συνθέτουν τον «καμβά» της δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2022.

Με αύξηση προσωπικού μόλις 4% από τον Σεπτέμβριο 2019, η Επιτροπή έχει αυξήσει κατά πλέον του 100% τον αριθμό επιχειρήσεων που έχει ελέγξει. «Είμαστε η Αρχή Ανταγωνισμού με τους περισσότερους ελέγχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 και το 2022. Αυτό δείχνει τις σημαντικές προσπάθειες του προσωπικού, το οποίο έχει αυξήσει τους ρυθμούς εργασίας του για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες λόγω της οικονομικής κρίσης», όπως ο ίδιος συχνά αναφέρει.

Ο Ιωάννης Λιανός, καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημόσιας Πολιτικής στο Τμήμα Νομικής του University College London, κινείται σε ένα πεδίο που γνωρίζει άριστα. Με στοχευμένες ενέργειες παρεμβαίνει άμεσα όταν υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν στρεβλώσεις στην αγορά.

Με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης ήρθαν οι έφοδοι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την ακρίβεια στα τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ μπήκαν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής, της ανακοίνωσης του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» ακολούθησαν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις εταιρείες ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Τα αντανακλαστικά του Ιωάννη Λιανού είναι άμεσα, ακόμη και αν πρόκειται για τον πολιτικό του προϊστάμενο. Η πρωτοβουλία του Άδωνι Γεωργιάδη για το «καλάθι του νοικοκυριού» πέρασε από την κρησάρα της Επιτροπής με τον προκαταρκτικό έλεγχο να καθυστερεί τη νομοθέτηση του μέτρου. Η θετική γνωμοδότηση έδωσε το «πράσινο φως» αλλά με μια σειρά επιφυλάξεων.

Αναμφίβολα επιδραστικός, ο Ιωάννης Λιανός δεν διστάζει να εκφράζει τις επιφυλάξεις του όχι μόνο σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και πέραν αυτού, όπως έκανε τον περασμένο Ιούνιο. Διατυπώνοντας, στην ουσία, αντιρρήσεις για το νέο πρόσωπο που πρότεινε τότε η κυβέρνηση να τοποθετηθεί στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Διαφωνία που διατυπώθηκε σε εμπιστευτική επιστολή προς το προεδρείο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και προς τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, προκαλώντας την έκρηξη του τελευταίου, που έκανε λόγο για αντιθεσμική πράξη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ιωάννης Λιανός εξελέγη εκ νέου ως τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ για το έτος 2023. Εξέλιξη με αναμφίβολα ισχυρό συμβολισμό και όχι μόνον.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα