Leaders

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Yπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Τα εύσημα του τα απέδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Δικαιώθηκα για την επιλογή μου στο ακέραιο. Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας» είναι η φράση που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αξιολογώντας με τον τρόπο αυτό, το πολύπλευρα εποικοδομητικό έργο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Η «ειδική αποστολή» που εκείνος ανέλαβε στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, όπως πιστοποιεί και η έκδοση 470.000 συνταξιοδοτικών αποφάσεων για την καταβολή κύριας σύνταξης σε διάστημα 22 μηνών. Με σαφώς πυκνότερους ρυθμούς στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Πλέον ο χρόνος αναμονής έχει περιοριστεί από 18 μήνες σε μόλις 2, με την εκκαθάριση του 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υπεβλήθησαν το 2022. Κι όλα αυτά, όταν -όπως έχει αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης- στη Γερμανία απαιτούνται 74 μέρες για να πάρει κάποιος σύνταξη…

Τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν μετά από παρεμβάσεις του Υπουργού, που μέχρι σήμερα κανείς από τους προκατόχους του δεν κατάφερε να προωθήσει, χωρίς την ίδια στιγμή να προκληθούν σφοδρές συγκρούσεις με τους εκπροσώπους των συνδικάτων.

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ήταν απαραίτητη για την εξάλειψη του «στοκ» των συντάξεων. Μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί και για την καταβολή περισσοτέρων από 90.000 εκκρεμών αιτήσεων για την καταβολή επικουρικών και εφάπαξ έως το τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2023.

Οι ασφαλισμένοι έχουν πια στη διάθεσή τους μια γραμμή εξυπηρέτησης το 1555, όπου μπορούν να απευθυνθούν για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα σε 24ωρη βάση. Μάλιστα σε 15μηνο χρονικό ορίζοντα, από τη συγκεκριμένη γραμμή επικοινωνίας υπήρξαν 3 εκατ. απαντημένες κλήσεις. Ενδεικτικό των σημαντικών υπηρεσιών που προσφέρει.

Πέραν τούτου και ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, με την εισαγωγή νέων μεθόδων management και νέας διοίκησης για την ταχύτερη λήψη των αποφάσεων, εξελίσσεται σταδιακά σε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό φορέα.

Όμως οι δύσκολες αποστολές για τον αναμφίβολα επιδραστικό Κωστή Χατζηδάκη δεν σταματούν εδώ. Έχει αναλάβει να τρέξει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που προβλέπει την χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων έως 150.000 ευρώ σε νέους ή ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ, για την απόκτηση της δικής τους κατοικίας. Η κυβέρνηση δείχνει αυξημένη ευαισθητοποίηση στους νέους και ειδικά σε ζευγάρια που σχεδιάζουν να αρχίσουν την κοινή τους ζωή, προκειμένου να αποκτήσουν τη δική τους στέγη, ως ανάχωμα στα ακριβά ενοίκια και στις υψηλές τιμές των ακινήτων.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, προκειμένου να καταγράφονται πλέον ηλεκτρονικά οι ώρες απασχόλησης σε πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ήδη εφαρμόζεται σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, ενώ θα ακολουθήσουν ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες security και θα επεκταθεί σε βιομηχανία και ΔΕΚΟ.

Στα πεπραγμένα του υπουργείου που προΐσταται ο Κωστής Χατζηδάκης άκρως σημαντικό είναι βεβαιότατα και το γεγονός ότι το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν πραγματικές αυξήσεις μετά από 12 χρόνια…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα