Leaders

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Πάνω από 30 χρόνια παρουσίας στο ευρύτερο οικονομικο-πολιτικό σκηνικό της χώρας έχει ο Γιάννης Στουρνάρας. Φροντίζοντας σε αυτήν του τη διαδρομή να κάνει πράξη την προτροπή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου: Πρέπει να στέκεσαι όρθιος, όχι να σε κρατάνε όρθιο…

Τα τελευταία 8,5 χρόνια που ο Γιάννης Στουρνάρας κρατάει το διοικητικό τιμόνι της τράπεζας της Ελλάδος, ενσαρκώνει ότι πλησιέστερο στην ανεξαρτησία. Γνωρίζοντας άριστα όλες τις οικονομικές συντεταγμένες, με πολιτική σκέψη και θητεία σε υπουργικούς θώκους, αλλά και με στιβαρό τεχνοκρατικό υπόβαθρο, έχει την ικανότητα να “διαβάζει” τις εξελίξεις χωρίς συναισθηματισμούς.

Οι απόψεις του κεντρικού Έλληνα τραπεζίτη, ως έχοντα την εποπτεία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και οι περιοδικές εκθέσεις που δημοσιοποιεί η Τ.τ.Ε, συνιστούν μια αξιόπιστη πυξίδα για την οικονομική πορεία της χώρας, που με τη σειρά της λαμβάνει υπόψιν της και η κυβέρνηση.

Αν σε αυτά προστεθεί και η θέση του Γιάννη Στουρνάρα ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε καθίσταται ακόμη πιο εύγλωττη η αυξημένη επιδραστικότητά του. Είναι άλλωστε από τους λίγους Έλληνες, των οποίων οι εκφραζόμενες θέσεις βρίσκονται μονίμως στο ραντάρ των διεθνών media.

Με βάση τα όσα αναφέρει ο ίδιος για τη γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει εφεξής η ΕΚΤ στις αυξήσεις των επιτοκίων, τα ΜΜΕ τον έχουν κατατάξει στο στρατόπεδο εκείνων που αποκαλούνται “περιστέρια”. Δηλαδή των κεντρικών τραπεζιτών που προωθούν μία πιο μετριοπαθή προσέγγιση στην αύξηση των επιτοκίων, έχοντας απέναντι τους, τα επιθετικότερα “γεράκια”. ‘Ητοι τα μέλη της ΕΚΤ τα οποία βρίσκονται υπό την γερμανική επιρροή, επιδιώκοντας να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε «γενναίες αυξήσεις» των επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την πληθωριστική έκρηξη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι οι όποιες περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι βαθμιαίες και να συνεκτιμούν τις εκάστοτε προοπτικές του πληθωρισμού. Υποστηρίζει ακόμη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει κατά την άσκηση της νομισματικής της πολιτικής, να λαμβάνει περισσότερο υπόψη τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης. Αισιόδοξος εκ φύσεως πάντως, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει βαθμιαία μεν, αλλά σχετικά γρήγορα…

Στο “μέτωπο” των συστημικών τραπεζών, για τις οποίες τα εποπτικά μέτρα υπαγορεύονται από την Φρανκφούρτη, ο Γιάννης Στουρνάρας αναγνωρίζει τη σημαντική βελτίωση που έχει επέλθει στα θεμελιώδη μεγέθη τους. Καθώς μετά από μια σειρά ζημιογόνων χρήσεων επέστρεψαν πέρσι στην κερδοφορία. Από την άλλη πλευρά και για τους μικρούς της αγοράς, επικροτεί τις περσινές κεφαλαιακές αυξήσεις σε Παγκρήτια και Attica Bank.

Σε δηλώσεις του τον περασμένο Δεκέμβριο ο κεντρικός Έλληνες τραπεζίτης τόνισε ότι δεν βλέπει απειλή για τη βιωσιμότητα του Δημόσιου χρέους. Υπεραμύνθηκε των αντοχών της εθνικής οικονομίας, με αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,2% το 2022 και κατά 1,5% το 2023. Λέγοντας ακόμη ότι «δεν θεωρώ ότι οι επερχόμενες εθνικές εκλογές θα αποτελέσουν εμπόδιο στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα