Leaders

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ

Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής ΕΤΕ

Πέτυχε απόλυτα τον στόχο του ο 45χρονος Βασίλης Καραμούζης, που είναι επικεφαλής της Εταιρικής και Επενδυτικής τραπεζικής στην Εθνική από τον Ιανουάριο του 2020.

Επί των ημερών του η πελατειακή βάση της τράπεζας διευρύνθηκε τόσο στις μεσαίες όσο και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και στις εξειδικευμένες χρηματοδοτήσεις του «Project Finance». Είναι χαρακτηριστικό ότι το Corporate χαρτοφυλάκιο της Εθνικής φτάνει πλέον τα 17 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2019.

Για να το πετύχει αυτό ο Βασίλης Καραμούζης, έχει «χτίσει» μία ομάδα με ικανά στελέχη, η οποία υποστηρίζει αποτελεσματικά τις σχέσεις με τους θεσμικούς επενδυτές. Συμβάλλοντας έτσι στην υλοποίηση πολύ μεγάλων -για τα μεγέθη της χώρας-, ξένων επενδύσεων. Με τη μορφή εξαγορών αλλά και στη βάση επενδυτικών πλάνων για περαιτέρω ανάπτυξη, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εγχώρια οικονομία.

Το 2022 η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε μια σειρά από στρατηγικά έργα υποδομών, και  πρωταγωνίστησε σε όλους τους σημαντικούς κλάδους για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό, τομέα στον οποίο  αναπτύχθηκε σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Ο Βασίλης Καραμούζης συνηθίζει να αποκαλεί την Εθνική «Τράπεζα της Ενέργειας», καθώς έχει κομβικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό ενός μεγάλου αριθμού εταιρειών αλλά και την ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών της χώρας.

Δηλωτικό είναι το γεγονός ότι η τράπεζα με εκταμιεύσεις πάνω από 500 εκατ. ευρώ πέρυσι, πρωταγωνίστησε στις χρηματοδοτήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ανάμεσα τους ήταν το πρώτο έργο στην Ελλάδα με διμερή συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Corporate PPA), αλλά και η χρηματοδότηση της νέας πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Έργο που συνέδραμε στην ενεργειακή θωράκιση της χώρας και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος, είναι και ο αρχιτέκτονας του σχεδίου «ΕΘΝΙΚΗ 2.0», που αφορά στο χρηματοδοτικό σκέλος του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, όπου η τράπεζα έχει ήδη δημιουργήσει ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο για έργα άνω των 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, πρωταγωνίστησε και στην προώθηση ειδικών εγγυοδοτικών προγραμμάτων με προνομιακούς όρους για τους επιχειρηματικούς πελάτες, με χρηματοδοτήσεις πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα του Βασίλη Καραμούζη ήταν ανοδική πορεία της νέας εξειδικευμένης μονάδας εταιρικής συναλλακτικής τραπεζικής (Corporate Transactional Banking) που δημιούργησε, για να καλύψει όλο το εύρος των παραδοσιακών αλλά και ψηφιακών τραπεζικών συναλλαγών των πελατών.

Η μονάδα  κατόρθωσε -στο 2ο έτος της λειτουργίας της- να μεγαλώσει κατά 20% τις εργασίες της, και να καταστήσει την Εθνική Τράπεζα σε έναν από τους δυνατότερους παίκτες στην συγκεκριμένη αγορά, προσφέροντας τις πιο σύνθετες και τεχνολογικά εξελιγμένες λύσεις.

Ακόμη μία επιβεβαίωση για τον επιδραστικό ρόλο του Βασίλη Καραμούζη στον χώρο του banking.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα