Leaders

ΟΛΓΑ ΣΜΥΡΛΗ

Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ένα μοναδικό ρεκόρ, που δύσκολα μπορεί να καταρριφθεί, καταγράφεται από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή. Η οποία είναι σε θέση εισαγγελέα και στα δύο Ειδικά Δικαστήρια που «τρέχουν» παράλληλα…

Οι κληρώσεις που διενεργήθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, επεφύλαξαν την ιδιαίτερη τιμή στην ανώτερη δικαστικό λειτουργό, που εφέτος συμπληρώνει 40 χρόνια στο Σώμα. Καθώς την ανέδειξαν τακτική εισαγγελέα και στις δύο δίκες των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και Νίκου Παππά.

Η Όλγα Σμυρλή δεν ήταν η μόνη που κληρώθηκε ως μέλος και των δύο Ειδικών Δικαστηρίων. Αλλά ήταν η μόνη που δεν ζήτησε να υποβάλει αίτηση εξαίρεση για το ένα εξ αυτών. Αναλαμβάνοντας το… διπλό βάρος της συμμετοχής.

Έτσι, σχεδόν καθημερινά, ανεβαίνει στην έδρα επί ώρες “βομβαρδίζοντας” με ερωτήσεις τους μάρτυρες και των δύο υποθέσεων, προς αναζήτηση της αλήθειας.

Η εισαγγελέας που γεννήθηκε στην Αθήνα και με υπερηφάνεια δηλώνει ότι έχει “ρίζες” από τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο, προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2018. Μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε στην “κούρσα” για την επιλογή του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην οποία επικράτησε ο Ισίδωρος Ντογιάκος.

Παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις της η Όλγα Σμυρλή συνεχίζει να είναι και η εισαγγελέας-προστάτιδα των ζώων. Και τούτο γιατί εδώ και χρόνια κατέχει τη θέση της αρμόδιας αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για θέματα προστασίας των ζώων. Έχοντας μάλιστα κάνει πυκνές παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι ενδεικτικό ότι κατά καιρούς, με εγκυκλίους προς τους συναδέλφους της ανά την Ελλάδα, έχει ζητήσει να τηρείται αυστηρά ο νόμος και να διατάσσονται συλλήψεις όσων κακοποιούν ζώα.

Η  (επικοινωνιακά ηχηρότερη) υπόθεση που συνέδεσε το όνομά της τα τελευταία χρόνια, ήταν αυτή της καθαρίστριας από το Βόλο. Η οποία προσκόμισε για την πρόσληψή της παραποιημένο απολυτήριο Δημοτικού.  Η Όλγα Σμυρλή πρότεινε, και οι δικαστές συμφώνησαν, την αναίρεση της καταδίκης και την απευθείας αθώωση της γυναίκας, καθώς αποφάνθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου.

Πέραν αυτής δεκάδες είναι και οι υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος που χειρίστηκε στις τέσσερις δεκαετίες της διαδρομής της στο πεδίο της Δικαιοσύνης.

Μεταξύ των άλλων, η Όλγα Σμυρλή ήταν εισαγγελέας στη δίκη της ∆ηµόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (∆ΕΚΑ) όπου πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Ενώ είχε εισηγηθεί  την παραπομπή σε δίκη έξι πρώην στελεχών της Bayer ΕΛΛΑΣ και εκπρόσωπων εταιρειών για δωροδοκίες, κυρίως γιατρών.

Η εκ της θέσεώς της αδιαμφισβήτητα επιδραστική Όλγα Σμυρλή μπήκε στο δικαστικό Σώμα τον Σεπτέμβριο του 1983 και συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου του 2024.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα