Leaders

ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΤΤΟΥ

Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank

Η δραστήρια τραπεζίτισσα Ελένη Βρεττού είναι η μοναδική γυναίκα στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που κατέχει θέση CEO, έχοντας αναλάβει από τον περασμένο Σεπτέμβριο το τιμόνι της Attica Bank. Και μαζί μ’ αυτό το κρίσιμο στοίχημα της υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου, το οποίο θα διασφαλίζει τόσο την εξυγίανση όσο και την βιώσιμη ανάπτυξη της τράπεζας των μηχανικών.

Η επαναφορά της Attica Bank στην κανονικότητα είναι αναμφίβολα η μεγάλη πρόκληση για την Ελένη Βρεττού.

Πρώτο βήμα για το νέο ξεκίνημα συνιστά η απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 473 εκατ. ευρώ, στην οποία θα συμμετάσχει το ΤΧΣ και ανάλογη δέσμευση έχει αναλάβει και ο στρατηγικός επενδυτής, που είναι το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington. Στο γενικότερο πλαίσιο εξ ίσου κομβική σημασία έχει και η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όπως επίσης και ο μετασχηματισμός της τράπεζας.

Σε αυτήν την απαιτούμενη πολύπλευρη προσπάθεια η Ελένη Βρεττού έχει τη στήριξη και της εποπτικής αρχής, που είναι η τράπεζας της Ελλάδος. Καθώς η CEO διαθέτει τη φιλοδοξία και την ικανότητα να βγάλει την Attica Bank από το αδιέξοδο, κι ακόμα είναι σε θέση να συγκεράσει τις όποιες αντιτιθέμενες απόψεις μεταξύ στρατηγικού επενδυτή και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Ελένη Βρεττού, με πορεία 20 χρόνων στο banking, δεν φοβάται τις προκλήσεις και όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν: «Δεν μπορείς να μηδενίσεις τον κίνδυνο, αλλά να τον διαχειριστείς…». Με την ίδια να πιστεύει πως «τίποτα δεν χαρίζεται. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Να μην εγκαταλείπεις ποτέ». Ενώ παραδέχεται πως όταν κάτι πάει στραβά, τότε «δεν κοιμάμαι το βράδυ, σκέφτομαι διαρκώς τι δεν έγινε όπως θα έπρεπε…».

Οργανωτική και μεθοδική, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Οι κινήσεις της είναι σωστά μελετημένες, ενώ με «όπλο» το χιούμορ και ενίοτε την καυστική ατάκα, λέει τα πράγματα με το όνομα τους, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πελατών.

Η Ελένη Βρεττού σπούδασε στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, με ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων και τα χρηματοοικονομικά.

Μιλάει πέντε γλώσσες και ξεκίνησε την καριέρα της από τράπεζες στην Αμερική στους τομείς του Risk management και στη συνέχεια εργάστηκε για 14 χρόνια στην HSBC.

Τον Δεκέμβριο του 2018, εντάχθηκε στο δυναμικό της Τράπεζας Πειραιώς αναλαμβάνοντας επικεφαλής του Corporate & Investment Banking. Τρία χρόνια αργότερα τα Χριστούγεννα του 2021 αποχώρησε από την Πειραιώς και λίγους μήνες αργότερα ανέλαβε Chief Strategy &IR Officer στην Lamda Development.

Όμως η Ελένη Βρεττού είναι γεννημένη τραπεζίτισσα και έτσι όταν της έγινε η πρόταση να αναλάβει το τιμόνι της Attica Bank και παρά το μεγάλο ρίσκο που συνεπάγεται η θέση τη συγκεκριμένη στιγμή, είπε το μεγάλο «ναι».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα