Leaders

ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank

Η επιστροφή στην κανονικότητα των μερισμάτων είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Φωκίωνα Καραβία, που εδώ και οκτώ χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι της Eurobank. Όντας ο μακροβιότερος CEO στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στόχος του είναι να προχωρήσει η τράπεζα σε χρηματική διανομή για τη χρήση του 2022, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 15 χρόνια, από τη χρήση του 2007.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με τους αξιωματούχους του SSM και εκτιμά πως θα δοθεί το «πράσινο φως». Καθώς η ισχυρή κερδοφορία δικαιολογεί τη διανομή μερίσματος, το οποίο θα διαμορφωθεί  «σε συνετά επίπεδα».

Ο Φωκίων Καραβίας, με στοχευμένες κινήσεις, φροντίζει να υλοποιεί το σχέδιό του για μια «τράπεζα της Ανάπτυξης». Εστιάζει στη στήριξη της πελατείας της και αντιμετωπίζει ολιστικά το επενδυτικό οικοσύστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν χρηματοδοτούμε απλώς επενδυτικά σχέδια, αλλά χρηματοδοτούμε μια στρατηγική ανάπτυξης της χώρας».

Με τον  δείκτη των «κόκκινων δανείων» να έχει υποχωρήσει στο 5,6% η Eurobank πέτυχε στο 9μηνο του 2022 καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ, με το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται στο πλεονασματικό 17,2%. Ενώ αυξητικά κινήθηκαν τόσο τα ενήμερα δάνεια όσο και οι καταθέσεις.

Στην κερδοφορία της τράπεζας συνεισφέρουν, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία, οι διεθνείς δραστηριότητες.

Με παρουσία σε πέντε χώρες -Βουλγαρία, Σερβία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο-, η Eurobank προχώρησε πρόσφατα στην  απόκτηση του δικτύου της BNP Paribas στην Βουλγαρία, μέσω της θυγατρικής της Postbank, που είναι η τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα της γειτονικής χώρας.

Επίσης, αύξησε και τη συμμετοχή της στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου στο 26%. Γεγονός που την καθιστά μεγαλύτερο μέτοχο, ενώ ταυτόχρονα συνιστά και μία από τις πρώτες συναλλαγές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην ευρύτερη περιοχή, μετά από μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας.

Η Eurobank είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα επενδυτικά έργα που υλοποιούνται στη χώρα, καθώς πρωταγωνιστεί τόσο στις χρηματοδοτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και στα δάνεια ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων. Και είναι η πρώτη από τις συστημικές τράπεζες που πήρε το «ok» από το υπουργείο Οικονομικών για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 200 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το 2022 ο Φωκίων Καραβίας έδωσε δύο φορές το σήμα για την έξοδο της τράπεζας στις αγορές, που στέφθηκε με επιτυχία: Τον Ιούνιο προχώρησε στην έκδοση senior preferred ομολόγου (για την κάλυψη MREL απαιτήσεων), αντλώντας 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 4,375%. Ενώ τον Νοέμβριο η τράπεζα  άντλησε 300 εκατ. ευρώ με την έκδοση 10ετούς  ομολόγου Tier- 2 με επιτόκιο 10%.

Καθώς, στρατηγικός στόχος της Eurobank είναι να αναδειχθεί ως η πιο απλή, ψηφιοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνεχίζει να επενδύει -πάνω από 200 εκατ. ευρώ-  στην ψηφιοποίησή της.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα