Leaders

ΕΥΤΥΧΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Επιχειρηματίας

Συνώνυμο της τουριστικής έκρηξης που χαρακτήρισε την περσινή χρονιά είναι ο Ευτύχης Βασιλάκης. Μετοχικός και διοικητικός ηγέτης της Aegean Airlines, όπως επίσης και της Autohellas που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων.

Σχεδόν 12,5 εκατ. επιβάτες, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που καταγράφει η Aegean, μετέφερε πέρσι η εισηγμένη αεροπορική. Η οποία ξεκίνησε το 1999 σαν μια μικρή startup εταιρεία με μόλις 2 αεροσκάφη και σήμερα διαθέτει έναν στόλο 68 αεροσκαφών, εκ των οποίων τα 19 είναι ολοκαίνουργια Airbus 320 και 321 neo και μέχρι το 2026 θα αυξηθούν σε 46 συνολικά.

Οι οικονομικές επιδόσεις της Aegean έχουν ανέβει πλέον στα προ πανδημίας επίπεδα και η εταιρεία ατενίζει με αισιοδοξία τη νέα χρονιά. Ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν, λόγω της ενεργειακής κρίσης που επιδρά στα κόστη καυσίμων, αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων.

Ακολουθώντας πιστά το δρόμο της ανάπτυξης, o Ευτύχης Βασιλάκης ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα ότι προχωρά σε μεγάλη επένδυση 140 εκατ. ευρώ. Η οποία αφορά τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων, καθώς και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, στη μισθωμένη τεχνική βάση της παλιάς Ολυμπιακής, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Μια επένδυση προστιθέμενης αξίας για τη Aegean.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς ο Ευτύχης Βασιλάκης κατάφερε να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ανάκαμψη της ζήτησης στον αερομεταφορικό τομέα και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα. Με πρακτικό αντίκρισμα τη θεαματική στροφή στα μεγέθη της εταιρείας του.

Έτσι, στο 9μηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών της Aegean ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 109%. Παράλληλα ενισχυμένη κατά 89% ήταν και η επιβατική κίνηση, ενώ η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 93,2 εκατ. ευρώ, αφήνοντας πίσω τις οργανικές ζημιές του 2021.

Η «συνταγή» της επιτυχίας βασίστηκε μεταξύ των άλλων σε συμφωνίες προαγοράς ποσοτήτων καυσίμων, όπως επίσης και σε κινήσεις αντιστάθμισης της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο. Μειώνοντας έτσι τον βαθμό επιβάρυνσης των οικονομικών αποτελεσμάτων από την εκτίναξη του κόστους.

Ακόμη, η σημαντική άνοδος της πληρότητας στο 84% και τα υψηλότερα επίπεδα των ναύλων συνέβαλλαν στο ισχυρό κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται και από το… ταμείο της εταιρείας, του οποίου τα διαθέσιμα ανέβηκαν στα 619 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

Εκτός από την αεροπορική εταιρεία, σημαντικές επιδόσεις καταγράφει και η AutoHellas. Με τον κύκλο εργασιών να ανεβαίνει στα 568,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο της περσινής χρονιάς και τα καθαρά κέρδη να κάνουν άλμα 54,1% φτάνοντας στα 71,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι μετοχές της εταιρείας εισήλθαν στον δείκτη FTSE του χρηματιστηρίου. Ενδεικτικά όλα αυτά της ενισχυμένης δυναμικής του Ευτύχη Βασιλάκη, που διαθέτει υψηλό βαθμό επιρροής στη “βαριά βιομηχανία” του τουρισμού.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα