Leaders

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΥ

Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat

Τα δυνατά μυαλά, λέει η Σωκρατική φιλοσοφία, συζητούν ιδέες. Τα μέτρια, γεγονότα και τα αδύναμα τους άλλους ανθρώπους.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου έχει εμπράκτως αποδείξει ότι ανήκει την πρώτη κατηγορία. Διαθέτει πάνω από 25 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στο χώρο των κατασκευών και των δημοσίων έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κάτοχος πτυχίου Νομικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πτυχίου Νομικής στο Αγγλικό Δίκαιο καθώς και Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το University of Manchester, είναι ένας ρηξικέλευθος και εξαιρετικά αποτελεσματικός manager.

Μάλιστα ως… παραγωγός επενδυτικών ιδεών και στρατηγικής θεώρησης των εξελίξεων, διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στο κοινό σχήμα που πλαισιώνεται και από τους εφοπλιστές Μπάκο-Καϋμενάκη. Οι οποίοι τον εμπιστεύονται απόλυτα, συναξιολογούν τις αποφάσεις και ανοίγουν τη στρόφιγγα διάθεσης των επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Εμπνευστής της ιδέας να εμπλακούν μετοχικά στον όμιλο Ελλάκτωρ ήταν ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Ο οποίος ως πρώην CEO της θυγατρικής Άκτωρ γνώριζε άριστα την αγορά των κατασκευών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γνώριζε επίσης και τις «κρυμμένες» υπεραξίες που αργά ή γρήγορα θα αναδειχθούν. Όπως και εν τέλει συνέβη. Είχε άλλωστε κι εκείνος ένα (μικρό) μερίδιο μετοχικής συμμετοχής.

Στην περίπτωση της Ιντρακάτ ο Αλέξανδρος Εξάρχου “διάβασε” σωστά τις προθέσεις Κόκκαλη με αποτέλεσμα το deal να κλείσει αρκετά γρήγορα. Όντας τώρα Αντιπρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος καθιστά σαφές πώς «στόχος μας είναι να επανατοποθετήσουμε την Ιντρακάτ, τόσο στην εγχώρια, όσο και στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας έναν δυνατό περιφερειακό παίκτη με ισχυρό επιχειρηματικό αποτύπωμα».

Ήδη σε πρώτο πλάνο μπαίνει η ανάπτυξη μέσω εξαγορών, καθώς προς τα εκεί θα κατευθυνθούν τα μισά από τα κεφάλαια της ΑΜΚ. Δηλαδή τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα θα πάνε για την ενδυνάμωση του κεφαλαίου κίνησης, που ήταν 188,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 6μηνο του 2022.

Η όλη κεφαλαιακή ενίσχυση θα επιταχύνει το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου, εξυπηρετώντας σημαντικές ευκαιρίες που αφορούν στους πέντε στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης της Ιντρακάτ: Δηλαδή νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων καθώς και επενδύσεις σε Real Estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το νέο deal που ακολούθησε με τον έλεγχο της Παγκρήτιας Τράπεζας ήρθε να βάλει μια ακόμη πινελιά στο success story που «κτίζει» επιμελώς ο Αλέξανδρος Εξάρχου μαζί με το δίδυμο των Μπάκου-Καϋμενάκη. Δηλωτικό της εμπιστοσύνης τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και γι’ αυτό προχωρούν σε ένα επενδυτικό κρεσέντο, που στο τέλος της ημέρας μπορεί να φτάσει στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ.

Η είσοδός τους στην Παγκρήτια διαμορφώνει νέες προοπτικές για την τράπεζα, καθώς στόχος είναι να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα.

Για να το πετύχει αυτό θα εστιαστεί στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπου εντοπίζεται ένα μεγάλο “κενό”. Ικανό να καλυφθεί από την ευέλικτη τράπεζα, με ισχυρή παρουσία στην ακμάζουσα οικονομικά Κρήτη.

Στο όλο πλάνο περιλαμβάνεται και η απορρόφηση του ελληνικού σκέλους της HSBC.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα