Leaders

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

Ο Γιάννης Στουρνάρας κρατάει με επιδέξιο τρόπο για περίπου δέκα χρόνια το διοικητικό τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τεχνοκράτης, μα και με ανεπτυγμένο το πολιτικό του αισθητήριο, παραμένει σταθερά η φωνή της λογικής και της ευθυκρισίας, που πηγάζει μέσα από την «ψυχρή αλήθεια» των οικονομικών δεδομένων. Ενώ οι πυκνές και στοχευμένες παρεμβάσεις μαρτυρούν την υψηλή του επιδραστικότητα.

Τον περασμένο Οκτώβριο ήταν ο οικοδεσπότης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που πραγματοποίησε την ετήσια, εξωτερική συνεδρίασή του στην Αθήνα. Για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια. Επανεπιβεβαιώνοντας την αυτοδίκαιη θέση της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει αφήσει πίσω της τη μεγάλη περιπέτεια της δημοσιονομικής κρίσης.

Έναν μήνα αργότερα, η τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στο συνέδριο του Economist δημιούργησε αίσθηση, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα ήταν μια μαμή της ιστορίας για την Ευρωζώνη. Χωρίς την Ελλάδα, το ευρώ δεν θα υπήρχε σήμερα». Διευκρινίζοντας πως η ελληνική κρίση ήταν εκείνη που δημιούργησε τις συνθήκες μιας αποτελεσματικής διακυβέρνησης για την αποτροπή κρίσεων στη ζώνη του ευρώ.

Ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας ήταν ο πρώτος που έθεσε δημόσια ως εθνικό στόχο την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. Σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και τον οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη, εργάστηκε μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήταν πολλές οι δημόσιες παρεμβάσεις του -ως μέρος της στρατηγικής του- σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και φορείς. Λειτουργώντας ως επιταχυντής των ελληνικών θέσεων.

Πέραν τούτων, εστίασε το ενδιαφέρον του και στις κινήσεις ανασύνταξης των ελληνικών τραπεζών.

Παρακολούθησε στενά και είχε τη δική του συμβολή στην επίτευξη της στρατηγικής συμφωνίας Alpha Bank και UniCredit. Το ίδιο συνέβη και με τη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, μέσω της οποίας επήλθε πλήρης ιδιωτικοποίηση της Eurobank και της Alpha Bank, ενώ άκρως επιτυχημένο ήταν και το placement στην Εθνική Τράπεζα.

Επίσης καθοριστική ήταν η συμβολή του στην δρομολογούμενη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank. Δίνοντας λύση σε ένα ζήτημα που είχε εξελιχθεί σε «γόρδιο δεσμό» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι πλέον από τα παλαιότερα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ. Ένας οξυδερκής τραπεζίτης, του οποίου οι εκτιμήσεις, οι απόψεις και η εν γένει θεώρηση των εξελίξεων έχουν πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα. Μόλις πρόσφατα επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στη δημοσιονομική υπευθυνότητα και να ακολουθήσει τον δρόμο της δημοσιονομικής αρετής.

Επί ημερών Στουρνάρα η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει γίνει πιο εξωστρεφής και με πιο καινοτόμο λειτουργικό χαρακτήρα. Σύντομα μάλιστα θα ολοκληρωθεί η οργανωτική της αναδιάρθρωση και η στελέχωσή της με νέους επιστήμονες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι προκλήσεις της εποχής.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα