Leaders

ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

Με επιμονή και συνέπεια, ο Παύλος Μυλωνάς υλοποιεί μεθοδικά το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, που την οδηγεί στη νέα ψηφιακή εποχή διατηρώντας ταυτόχρονα τις παραδοσιακές αξίες της.

Εγχείρημα υψηλών απαιτήσεων, καθώς η Εθνική έπρεπε πρώτα απ’ όλα να απαγκιστρωθεί από τη νοοτροπία και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και εν συνεχεία να ενδυναμώσει το στελεχιακό δυναμικό της με «νέο αίμα».

Ο CEO της τράπεζας, κινούμενος πλέον με καλύτερη ορατότητα, επισημαίνει: «Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, βρισκόμαστε σε προνομιακή θέση να στηρίξουμε τους πελάτες μας και τους στόχους τους. Να χρηματοδοτήσουμε τα επενδυτικά τους σχέδια μέσω του προγράμματος «Εθνική 2.0» για έργα Ταμείου Ανάκαμψης».

Η διοίκηση Μυλωνά ανέπτυξε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς πολύπλευρη δράση. Πέτυχε κατ’ αρχάς να περιορίσει το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 3,7 δισ. ευρώ μέσα από την τιτλοποίηση Frontier των 6,1 δισ. ευρώ. Ενώ δρομολογείται και η δεύτερη τιτλοποίηση Frontier ΙΙ, ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί στο προσεχές διάστημα.

Έκλεισε επίσης και το deal πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC. Μια συμφωνία για την οποία μένει να δοθεί και τυπικά το «πράσινο φως» από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού.

Επιπρόσθετα, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η συμφωνία για το δίκτυο των POS με την αμερικανική EVO Payments, που είναι από τους «μεγαλύτερους και πιο έμπειρους παίκτες» στον συγκεκριμένο τομέα. Αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και όπως έχει πει ο Παύλος Μυλωνάς «η αξία της συμφωνίας με την EVO είναι περισσότερο σημαντική ως προς την συμμαχία και λιγότερο για τα κεφάλαια. Η Εθνική Τράπεζα θα ελέγχει το 50% της κοινής εταιρείας που θα συσταθεί και αυτό θα αποφέρει οφέλη και έσοδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Παράλληλα η τράπεζα έχει ετοιμάσει το σχέδιο «Εθνική 2.0» που αφορά δέσμη δράσεων για την χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και την στήριξη μικρότερων επιχειρήσεων με χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Στόχος της τράπεζας είναι πιστωτική επέκταση κατά 5 δισ. ευρώ το χρόνο, κάτι που ήδη επετεύχθη για το 2021. Ενώ η Εθνική, στο 9μηνο της περσινής χρήσης, ενίσχυσε τα καθαρά κέρδη της, που έφτασαν στα 767 εκατ. ευρώ.

Ένα μεγάλο στοίχημα για την τράπεζα, που υιοθετεί τα νέα κριτήρια ESG στις χρηματοδοτήσεις της, είναι η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της. Καθώς όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Παύλος Μυλωνάς «το μέλλον των τραπεζών θα είναι digital, και όσοι δεν προσαρμοστούν θα βρεθούν στο περιθώριο των εξελίξεων».

Η τράπεζα έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση του μοντέλου λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών της και έχει πετύχει μία εντυπωσιακή μετάβαση στα ψηφιακά κανάλια, προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες. Ενώ από τη δική του πλευρά ο Παύλος Μυλωνάς έχει αναφέρει ότι: «Όλες οι μεγάλες αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα έγιναν σε μία ιδανική συγκυρία, τη σωστή στιγμή. Τη στιγμή που η χώρα, όπως και τράπεζα, περνάει σε μια επόμενη μέρα. Η Ελλάδα έχει μπροστά της μία μεγάλη ευκαιρία, που παρουσιάζεται κάθε 20 χρόνια. Επιπλέον, υπάρχει και το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην αλλαγή της οικονομίας μας. Έτσι και η Εθνική είναι πανέτοιμη να διαδραματίσει τον εθνικό της ρόλο και να στηρίξει σε αυτή την αναπτυξιακή προσπάθεια τόσο τη χώρα όσο και τους πελάτες της».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα