Leaders

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Ένας «τσάρος» της οικονομίας που κρατάει «Θερμοπύλες»… Αυτό είναι επί της ουσίας ο Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς η αναγκαία πυγμή που οφείλει να έχει ως θεματοφύλακας των οικονομικών πρέπει να συνδυάζεται και με τη διαφύλαξη των ζωτικών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Ο Υπουργός των Οικονομικών κατάφερε και πέρσι να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις αλυσιδωτές αρνητικές συγκυρίες που προέκυψαν από εξωγενείς καταστάσεις και εσωτερικά, ακραία γεγονότα. Όπως είναι οι επιπτώσεις από την εξέλιξη της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση που φέρνει ανατιμήσεις, αλλά και το συνεπαγόμενο οικονομικό κόστος από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Σαν έτοιμος από καιρό και έχοντας φροντίσει επιμελώς για το νοικοκύρεμα των οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας κατάφερε να κρατήσει όρθιες τις επιχειρήσεις και την αγορά. Όντας και ο βασικός εμπνευστής των επιστρεπτέων προκαταβολών, διοχέτευσε στην οικονομία 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα επιστραφούν σε βάθος πέντε ετών, μόλις τα 3 δις ευρώ. Δίνοντας μια τεράστια ανάσα ρευστότητας – κυρίως – στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Μέσα από συνολικό «πακέτο’’ παρεμβάσεων, αλλά και ευρύτερων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, πήρε ξανά μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης . Με το ΑΕΠ να ενισχύεται κατά 13,4% στο 3ο τρίμηνο και πάνω από το 9,3% για το 9μηνο του 2021. «Η εξέλιξη αυτή», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «μαζί με τη συρρίκνωση της ανεργίας και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της ορθότητας και αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης».

Άλλωστε και ο νέος Προϋπολογισμός, στηρίζεται στη βάση της ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης, απαλλαγμένος από την επιβολή νέων φόρων, όπως έχει επισημάνει ο Υπουργός Οικονομικών. Ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο, στη σύνοδο του Eurogroup, δέχθηκε τα επαινετικά σχόλια για την πορεία της χώρας και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Η μεθοδικότητα και ο ορθολογισμός στις κινήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα αποτυπώνονται και στη διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Ως πολύ καλός γνώστης της οικονομίας και της αγοράς, διέβλεψε ότι θα απαιτηθεί ένα σημαντικό «πακέτο’’ μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ οι αποφάσεις του στο σκέλος των εσόδων, οδήγησαν στη διανομή ενός είδους «μερίσματος» σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, αλλά και σε υγειονομικούς που σηκώνουν το βάρος της πανδημίας.

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, όμως, υπήρξαν σωστές αποφάσεις και σε ένα ακόμα κρίσιμο πεδίο: η έξοδος στις διεθνείς αγορές για την άντληση ρευστότητας έγινε πριν αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας, λόγω των διεθνών εξελίξεων. Μάλιστα, εν μέσω πανδημίας το ελληνικό δημόσιο άντλησε πέρσι από τις αγορές 15,5 δις ευρώ, ενώ προχώρησε ακόμα και στην έκδοση ενός 30ετους ομολόγου.

Παράλληλα, σε ασφαλή επίπεδα είναι και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία βρίσκονται στα επίπεδα των 40 δις ευρώ, όταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας κυμαίνονταν περί τα 36-37 δις ευρώ. Κι όλα αυτά, όταν στο μεσοδιάστημα , χορηγήθηκαν άνω των 40 δις για τα μέτρα στήριξης.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα