Leaders

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το όνομα του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου συνδέθηκε μέσα στο 2021 με ένα από τα μεγαλύτερα και συνάμα επιδραστικότερα deal στη σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία της χώρας.

Η «χρυσή» συμφωνία της Chipita με τη Μοndelez, τον περασμένο Μάιο, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο εγχώριο -και όχι μόνο- επιχειρείν. Κυρίως για τα 2 δισ. δολάρια που αποτιμήθηκε η συνολική αξία εξαγοράς της ελληνικής εταιρείας από τον καναδικό κολοσσό.

Για τον άνθρωπο που ανέλαβε την Chipita το 1986, όταν σε ηλικία 28 ετών αγόρασε τη μικρή -τότε- βιοτεχνία με 45 εργαζόμενους στον 2ο όροφο ενός διαμερίσματος στο Μοσχάτο και κατάφερε μέσα στις δεκαετίες να τη μετατρέψει σε μία πολυεθνική εταιρεία με παγκόσμιο εκτόπισμα, δεν μπορεί παρά η συγκριμένη συμφωνία να αποτελεί μία τεράστια προσωπική επιτυχία και δικαίωση.

Με την ολοκλήρωση του deal, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος αποχωρεί έπειτα από 30 και πλέον χρόνια από την Chipita, αποκομίζει σημαντική προσωπική ρευστότητα που εκτιμάται σε πάνω από 180 εκατ. ευρώ. Ως κάτοχος του εκχωρούμενου ποσοστού του 13% της εταιρείας, στην οποία ο όμιλος Olayan είχε το πλειοψηφικό «πακέτο» του 80%.

Και η «επόμενη μέρα», ωστόσο, βρίσκει μάχιμο και δραστήριο στον επιχειρηματικό στίβο τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Διότι αφενός παραμένει στο τιμόνι της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας», η οποία εξαιρέθηκε από το deal της Chipita και, αφετέρου, γιατί ο ίδιος μετέχει και σε άλλα επιχειρηματικά εγχειρήματα. Όπως είναι αυτό της Wonderplant, εταιρείας στην οποία είναι συνιδρυτής και μέτοχος. Δραστηριοποιούμενης στην υδροπονική καλλιέργειας τομάτας, με ιδιαίτερα μάλιστα επιτυχημένα αποτελέσματα και σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά όλα αυτά του ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια, ούτε και να επαναπαυθεί στις δάφνες της ρευστότητας. Ανοίγοντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη «βεντάλια» των επιχειρηματικών του πρωτοβουλιών.

Άλλωστε, ο οξυδερκής επιχειρηματίας πραγματοποίησε ήδη την πρώτη επιχειρηματική του κίνηση λίγους, αμέσως μετά το deal της Chipita. Μπαίνοντας το καλοκαίρι της περσινής χρονιάς στο μετοχικό σχήμα της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ. Στην οποία απέκτησε το 21,5%, από το συνολικό 43,2% των μετοχών που εξαγόρασε νωρίτερα η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου από τη Vivartia. Έτσι, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος επιστρέφει με αυτόν τον τρόπο σε μία αγορά από την οποία ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1976 με τη Recor A.E., που είχε δημιουργήσει ο παππούς του και κληρονόμησε στη συνέχεια ο πατέρας του.

Η πολύχρονη διαδρομή του στο επιχειρηματικό τοπίο της χώρας δείχνει ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ξέρει να διακρίνει τις ευκαιρίες, όπου αυτές προκύπτουν. Με τη ρευστότητα μάλιστα που αποκτά μετά το «χρυσοφόρο» deal, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι νέες του κινήσεις.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα