Leaders

ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Ο διοικητικός ηγέτης της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο μακροβιότερος από τους CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος για τις επιλογές του. Το σχέδιο για την δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, που ξεκίνησε να υλοποιεί με την ομάδα του πριν από 4 χρόνια, έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και είναι γεγονός ότι η Eurobank πρώτη πέτυχε μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 7,3%, κάτι που είναι το μεγάλο ζητούμενο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Είναι η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που ελληνική τράπεζα επιτυγχάνει μονοψήφιο δείκτη, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φωκίωνας Καραβίας.

Για την Eurobank το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περιορίστηκε στα 2,9 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η τράπεζα «καθάρισε» τον ισολογισμό της από «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 12,6 δισ. ευρώ, μέσα από τις τιτλοποιήσεις Cairo I & ΙΙ και την τελευταία τιτλοποίηση Mexico.

Πλέον, με σταθερά βήματα ξεκίνησε την επιστροφή της στην προ μνημονίων εποχή, με τη συνεκτική διοικητική ομάδα να «γράφει» τη νέα σελίδα της, ως τράπεζας της Ανάπτυξης που έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, έχοντας συμμετοχή σε όλα τα μεγάλα έργα υποδομών που υλοποιούνται στη χώρα – ενέργεια, αεροδρόμια, οδικοί άξονες.

Το 2021 ήταν μία δυναμική χρονιά για το management της τράπεζας, καθώς το 9μηνο έκλεισε με 298 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και νέες εκταμιεύσεις δανείων 5,3 δισ. ευρώ.

Πέρα από τον «άθλο» με τη μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου, η τράπεζα ενδυνάμωσε την παρουσία της στο εξωτερικό. Ανακοίνωσε τη συγχώνευση της θυγατρικής της στη Σερβία με την Direktna Banka και ασκεί το μάνατζμεντ στην 7η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, και την απόκτηση του 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, που είναι η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας. Πρόσφατα η Eurobank πούλησε το 80% της μονάδας υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών («PayCo») στη Worldline. Με συνολική αξία της συμφωνίας να ανέρχεται στα 320 εκατ. ευρώ.

Απαλλαγμένη και από τα δεσμά των τραπεζικών μνημονίων -το ΤΧΣ κατέχει μόλις το 1,4%-, η Eurobank διατήρησε την παρουσία της και αναπτύσσεται εκτός Ελλάδας, σε Βουλγαρία, Σερβία, Κύπρο, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο.

Με το 1/3 των εσόδων της να προέρχεται από το δίκτυο του εξωτερικού, η στρατηγική της τράπεζας να κρατά σταθερά τα εθνικά χρώματα εκτός συνόρων, ήδη δικαιώθηκε. Με αξίωμα το «στεκόμαστε δίπλα στους πελάτες μας και στα δύσκολα», ανακοίνωσε πρόσφατα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη του τουρισμού ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Ο Φωκίων Καραβίας και τα στελέχη της ομάδας του έχουν ταξιδέψει σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, παρουσιάζοντας τις προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης στους πελάτες τους, καθώς από την πρώτη στιγμή θεώρησαν το RRF μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Το καινοτόμο σχέδιο «Eurobank 2030 / Τράπεζα της Ανάπτυξης», που παρουσίασε ο CEO τον περασμένο Νοέμβριο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και φέρνει ένα νέο μοντέλο στην ελληνική αγορά, που επενδύει στο τρίπτυχο Άνθρωπος – Τεχνολογία – Βιωσιμότητα.

Τα νέα καταστήματα του δικτύου της, απολύτως ψηφιοποιημένα και συμβατά με τα κριτήρια του ESG, ενσωματώνουν το νέο λειτουργικό μοντέλο Phygital, που παντρεύει την τεχνολογία με τον ανθρώπινο παράγοντα και είναι προσαρμοσμένα στη λογική της συμβουλευτικής τραπεζικής.

Σημαντικό είναι το αποτύπωμα του Φωκίωνα Καραβία και στις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όπως η Πρωτοβουλία για το Δημογραφικό «Μπροστά για την Οικογένεια», το πρόγραμμα επιβράβευσης αριστούχων μαθητών «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», αλλά και η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας στη διάρκεια της πανδημίας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα