Pioneers

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Τέλος στις ουρές και στην ταλαιπωρία πολιτών και επιχειρήσεων έβαλε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, υλοποιώντας μια γιγαντιαία προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Πλέον, οι περισσότερες υπηρεσίες μπορούν να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, με λίγα «κλικ» από τον υπολογιστή των φορολογούμενων, ενώ τη «ναυαρχίδα» των παρεμβάσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποτελεί η πλατφόρμα «myDATA». Με τη νέα ηλεκτρονική πύλη, η ΑΑΔΕ εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο Γιώργος Πιτσιλής αποφάσισε να ενεργοποιήσει την εφαρμογή «timologio», η οποία προσφέρει τη δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης παραστατικών από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ταυτόχρονη διαβίβασή τους στο myDATA.

«Το MyDATA και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, είναι η πιο σημαντική και πιο επιδραστική ψηφιακή μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και αφορά τη σχέση των επιχειρήσεων με το Δημόσιο», επισήμανε πρόσφατα σε ομιλία του ο Γιώργος Πιτσιλής. Ο οποίος γεννήθηκε πριν από 46 χρόνια στις ΗΠΑ, τέλειωσε το Κλασσικό Λύκειο Αναβρύτων και έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι επίσης κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Pantheon.

Αποφεύγει την προσωπική του προβολή, δεν ανταποκρίνεται στις συχνές προσκλήσεις για τηλεοπτικές εμφανίσεις και ως διοικητής μιας ανεξάρτητης αρχής, προτιμά και επιδιώκει να «μιλάει» με τα απτά δείγματα της δουλειάς του.

Πριν από λίγους μήνες, ο Γιώργος Πιτσιλής παρουσίασε το καινούργιο, λειτουργικό προφίλ της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα «myΑΑΔΕ», μέσω της οποίας παρέχονται ηλεκτρονικά όλες οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής. Είναι μια καινοτόμα ψηφιακή πύλη, που πρακτικά κάνει τη ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων ακόμα πιο εύκολη στις καθημερινές συναλλαγές τους με την εφορία, ενώ για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα μπορούν να κλείνονται και ψηφιακά ραντεβού με υπάλληλο της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ. Και η όποια υπόθεση να λύνεται μέσω… τηλεδιάσκεψης.

Με «ορμητήριο» το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών επί της οδού Καραγιώργη Σερβίας, ο Γιώργος Πιτσιλής κατάφερε να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο των υποχρεώσεων που έπεσαν στους «ώμους» της ΑΑΔΕ με τα μέτρα στήριξης της πανδημίας, καθώς όλα τα δεδομένα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, τα οποία ανέμεναν τις κρατικές ενισχύσεις. Η αλήθεια είναι πως τα στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων έπρεπε να ελεγχθούν εξονυχιστικά για να λάβουν, είτε τις αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια, είτε τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Ενώ μετά από κάθε κύκλο κρατικής ενίσχυσης έπρεπε να υλοποιηθεί ένα μπαράζ ελέγχων, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι έλαβαν χρήματα από τον κρατικό «κορβανά», χωρίς να το δικαιούνται. Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων ήταν άμεσα και μάλιστα, πολλές φορές, η ΑΑΔΕ έπιασε… στην απόχη της τα «λαβράκια» της παρανομίας.

Την ίδια ώρα κλήθηκε να πραγματοποιήσει σχεδόν 85.000 φορολογικούς ελέγχους και 65.000 τελωνειακούς ελέγχους μέσα στο 2021. Με τον Γιώργο Πιτσιλή να εργάζεται αθόρυβα και μεθοδικά για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα