Titans

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης είναι ίσως η πιο… ειδική περίπτωση στον χώρο της ναυτιλίας και της ευρύτερης επιχειρηματικής δράσης.

Συγκαταλέγεται κατ’ αρχάς στη λίστα των μεγαλύτερων Ελλήνων πλοιοκτητών, όντας στη 10η θέση με ένα στόλο 61 πλοίων, που η μεταφορική τους ικανότητα είναι 9.489.582 dwt. Και αυτά στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών του Delta Tankers και Marmaras.

Πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως, διαδραματίζει ο Δημήτρης Διαμαντίδης και στον τομέα του real estate. Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές κινήσεις του είναι η αγορά δέκα οικοπέδων στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, για τα οποία δαπανήθηκαν περί τα 400 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η πρόθεση είναι να κατασκευαστούν εκεί υπερπολυτελείς βίλες, τότε η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δις ευρώ. Δημιουργώντας μια «Διαμαντούπολη» στην πιο ακριβή περιοχή της αθηναϊκής Ριβιέρας.

Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα «ειδικά» για τον αποκαλούμενο «double D» της διεθνούς ναυτιλιακής σκηνής. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης κινείται πάντα με τη δύναμη των μετρητών του. Αν και πολιορκείται στενά από τις τράπεζες, εν τούτοις επιμένει να παραμένει αδάνειστος. Γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για τη φύση των δραστηριοτήτων του.

Ανάμεσα στα άλλα περιουσιακά στοιχεία είναι και το (περίπου) 4% στον εισηγμένο όμιλο της Ελλάκτωρ, το οποίο αποτιμάται στα επίπεδα των 19 εκατ. ευρώ. Ποσοστό όμως ιδιαίτερα κρίσιμο στις διαδοχικές «μάχες» που έχουν γίνει από τις εκάστοτε αντιμαχόμενες δυνάμεις για τον έλεγχο του ομίλου. Στις «μάχες» αυτές, η ψήφος Διαμαντίδη στις γενικές συνελεύσεις δεν καθοριζόταν μόνο με το συναίσθημα, που δεν έχει τιμή…

Άλλωστε ο ίδιος είναι ένας πολύ σκληρός διαπραγματευτής στις επιχειρηματικές του πρωτοβουλίες. Ευφυής, έμπειρος, διορατικός, αλλά και «aggressive» σαν χαρακτήρας. Πορεύεται μοναχικά χωρίς να έχει σχέσεις με κανέναν άλλο από την «κοινότητα» των εφοπλιστών. Συγκεντρωτικός στη διοίκηση των εταιρειών του και συνάμα ιδιαίτερα απαιτητικός με όλους, αποφεύγει δια ροπάλου την επίδειξη πλούτου και το εν γένει life stale. Θρυλείται ότι όταν αντίκρυσε μια υπάλληλό του να φορά ακριβό Rolex τής έδειξε άμεσα την πόρτα της εξόδου. «Εσύ δεν έχεις ανάγκη να δουλεύεις σε μάς» φέρεται να ήταν η συνοπτική του «ετυμηγορία».

Το μεγάλο του ενδιαφέρον του για το real estate κληροδοτήθηκε από τον πατέρα του, που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στην Αθήνα, τη δεκαετίας του ’60. Σήμερα, ο 73χρονος Δημήτρης Διαμαντίδης έχει στην κατοχή του πάμπολα ακίνητα, από το Λαγονήσι και το Πόρτο Ράφτη, μέχρι τον Άγιο Αιμιλιανό στο Πόρτο Χέλι, την Ίο και την Τζια.

Από τα κέρδη που είχε ο πατέρας του από τις οικοδομές έγιναν οι επενδύσεις του Διαμαντίδη στη ναυτιλία, στα μέσα της δεκαετίας του ‘70. Πλέον η δύναμη του στόλου του (φορτηγά και δεξαμενόπλοια) είναι εξαιρετικά σημαντική. Ενώ πολιτική του είναι η στήριξη του ελληνικού νηολογίου, όπου είναι εγγεγραμμένα τα μισά από τα πλοία του.

Μαζί με τη σύζυγο του Μαρία Καραγιαννίδη, έχουν δημιουργήσει το Ίδρυμα «Προποντίς» με σκοπό την προαγωγή της παιδείας, της επιστήμης και της τέχνης. Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο Δημήτρης Διαμαντίδης αναπτύσσει κοινωφελή δράση.

Ο μεγάλος του γιος, Πασχάλης, είναι νυμφευμένος με τη Σοφία Βακάκη, κόρη του ιδιοκτήτη της Jumbo και διευθύνει την (αυτόνομη) ναυτιλιακή εταιρεία Velos Tankers. Ο εφοπλιστής- του οποίου οι σχέσεις με τον Βακάκη δεν είναι και οι καλύτερες- έχει και κι άλλον έναν γιό, τον Διαμαντή Junior.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα