Leaders

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΟΣ

Γιος μεταλλωρύχου από τη Στρατονίκη της ορεινής Χαλκιδικής, οικονομολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην τραπεζική χρηματοοικονομική και επιχειρηματίας, ο Γιάννης Μίχος είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα πρόσωπα της (περσινής) χρονιάς, στη χρηματιστηριακή αγορά. Καθώς εκείνος φρόντισε να δώσει «σάρκα και οστά» στο απόλυτο success story της Epsilon Net. Της οποίας η αλματώδης αναπτυξιακή πορεία μεταφράζεται και σε χρυσοφόρες υπεραξίες.

Το 2021 αποδείχθηκε πολύπλευρα κομβικό για την εταιρεία πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με τον Γιάννη Μίχο ιδρυτή, βασικό μέτοχο και διοικητικό της ηγέτη, από τη δίδυμη θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.

Στις αρχές του περσινού Ιανουαρίου η Epsilon Net (και από κοινού με τη Space Hellas) ολοκλήρωσε την εξαγορά της Singular Logic έναντι συνολικού τιμήματος 18 εκατ. ευρώ και με τη δική της συνεισφορά να ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ. Στην πορεία του χρόνου εξαγοράστηκαν: Το υπολειπόμενο 20% της Data Communication, το 60% της Techno life, το 88% της Professional computer και το 80% I Qom. Με το κόστος του συνόλου των εξαγορών να κινείται στα επίπεδα των 17 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά σε συνδυασμό και με άλλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, έχουν οδηγήσει τον όμιλο της Epsilon Net στον υπερτριπλασιασμό των ενεργών πελατών της. Οι οποίοι ξεπερνούν πλέον τους 100.000.

Λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία, όπως επίσης και επιχειρήσεις, χρησιμοποιούν τα πληροφορικά συστήματα της Epsilon Net, που έχουν άμεση προσαρμογή στις συνεχείς αλλαγές των εργατικών, ασφαλιστικών και φορολογικών διατάξεων. Ενώ κυρίαρχη είναι η θέση της όχι μόνο στις εμπορικολογιστικές εφαρμογές, αλλά και στο κομμάτι της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων My Data της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το ουσιώδες είναι, ότι η διευρυνόμενη ροή σταθερών εσόδων από το ενεργό της πελατολόγιο, συντείνει και στην ευρύτερη ενίσχυση της επιχειρηματικής οντότητας της Epsilon Net. Έτσι, τα καθαρά κέρδη της από τα 1,4 εκατ. ευρώ το 2019 ανέβηκαν στα 3,28 εκατ. το 2020, ενώ στο 9μηνο του 2021 η προ φόρων κερδοφορία ανήλθε στα 5,525 εκατ. ευρώ, αυξημένη θεαματικά κατά 354,6%.

Το ίδιο θεματική είναι και η άνοδος της αποτίμησης της εισηγμένης, που τον Ιούλιο του 2020 μεταπήδησε από την Εναλλακτική στην Κύρια αγορά του χρηματιστηρίου. Μοχλός για την κίνηση αυτή ήταν η αύξηση κεφαλαίου των 5,33 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank σε ρόλο συντονιστού και Κύριου Αναδόχου. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών έγινε στα 2,40 ευρώ, ή 0,6 ευρώ, με βάση την προσαρμογή που επέφερε το πρόσφατο split της κάθε μίας μετοχής σε 4.

Στην εν λόγω ΑΜΚ δεν μετείχε ο Γιάννης Μίχος, που για ένα μικρό διάστημα -και μέχρι τον Απρίλιο του 2015- είχε χρηματίσει και Δήμαρχος στη Χαλκιδική… Με συνέπεια το ποσοστό του να πέσει από το 84,79% στο 70,71% και εν συνεχεία στο 63,62%, με τις παραχωρήσεις ‘’πακέτων’’ από τον βασικό μέτοχο. Οι κινήσεις αυτές αποτέλεσαν το πρόπλασμα για τη βαθμιαία διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, που με τη σειρά του εκτίναξε στα ύψη την τιμή της μετοχής. Με το ‘’χαρτί’’ να γίνεται από τα πιο hot της αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι η Epsilon Net μπήκε στην Κύρια αγορά με κεφαλαιοποίηση 32,2 εκατ. ευρώ και (στην εκπνοή του 2021) είχε φτάσει στα επίπεδα των 278 εκατ. ευρώ. Από όπου όμως έχασε σημαντικό έδαφος.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα