Icons

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Ανέκαθεν υπήρξε μπροστά από την εποχή της, σχεδόν προφητική. Η ελπίδα μοιάζει σήμερα να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ελπίδα για το τώρα, ελπίδα για το μετά, ελπίδα για το φως μέσα στο σκοτάδι. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γνωρίζει πως να προσφέρει θαλπωρή σε πονεμένους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Παιδιά και γονείς, ανήλικους και ενήλικες, αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες που αναζητούν την ελπίδα μέσα στην απόγνωση, ένα χάδι, μια αγκαλιά, μια τρυφερή κουβέντα.

Οι τίτλοι της (Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Παιδιών με Καρκίνο-Ελπίδα» και Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη) δεν αποκαλύπτουν τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να ερμηνεύσει, καθημερινά, σιωπηλά και δυναμικά την ίδια στιγμή. Ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, μία συνεργασία που χρονολογείται ήδη από το 1999, παραμένει η καλή νεράιδα του παραμυθιού, η γυναίκα που μπορεί να κάνει το ακατόρθωτο, να βρει λύσεις όταν ακόμη και η επιστήμη σταματάει να ελπίζει στα θαύματα.

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν ήταν η …ελπίδα, με μικρό και κεφαλαίο Ε. Η χρονιά που πέρασε, μία δύσκολη και απαιτητική χρονιά για όλους μας, ειδικά για όσους ήρθαν αντιμέτωποι με το σκοτάδι, βρήκε την Μαριάννα Βαρδινογιάννη πρωταγωνίστρια σε ρόλο σούπερ ηρωίδας. Με happy end, τις περισσότερες φορές. Μέσα στο 2021 την είδαμε σε τρυφερά, νοσταλγικά, συναισθηματικά φορτισμένα ενσταντανέ, πάντα περιτριγυρισμένη από παιδιά, νοσηλευτές, μαμάδες και μπαμπάδες με ευγνωμοσύνη στα μάτια. Αληθινοί άνθρωποι, αληθινή ζωή. Αληθινή ελπίδα.

Ένα κλικ για τα 75 χρόνια της UNESCO. Ένα ακόμη για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ελπίδας. Χρωματιστές φωτογραφίες με χαμόγελα απευθείας από την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στα Ιλίσια.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 2021 τα τρία στα τέσσερα παιδιά που νοσούν, γίνονται καλά. Νέες θεραπείες, περισσότερες ελπίδες, περισσότερα θετικά αποτελέσματα. Καθώς αυξάνονται οι εθελοντές δότες, αυξάνεται και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων. Δοκιμάζονται νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Και κάπως έτσι η μονάδα, ο ξενώνας, οι κατασκηνώσεις, οι δράσεις γεννούν αποχρώσεις που δεν φανταζόταν κανείς ότι υπάρχουν σε έργο που μέχρι σήμερα ήταν μαυρόασπρο.

Ποιο είναι το motto της Μαριάννας Βαρδινογιάννη; Αξίζει να αγωνίζεσαι, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μόνο παιδί. Ως μητέρα πέντε παιδιών και σύζυγος πετυχημένου επιχειρηματία ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει προσφορά, ανοιχτή αγκαλιά, αγάπη, συμπαράσταση και δύναμη.

Η ίδια μοιάζει να μην χάνει την ελπίδα της ποτέ. Όταν ήρθε στην χώρα μας, μέσα στην περασμένη χρονιά, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emanuel Macron, με την «Πρώτη Κυρία» της Γαλλίας, Brigitte, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν εκείνη που την ξενάγησε στους χώρους της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων. «Μια προσωπικότητα που θα έπρεπε να «εξάγει» η Ελλάδα», δήλωσε τότε η Brigitte Macron. Φωτογραφήθηκαν η μία κρατώντας το χέρι της άλλης για να δείξουν την προσωπική φιλία που συνδέει τις δύο γυναίκες. Γιατί όλα έχουν να κάνουν με έναν συλλογικό τρόπο αντιμετώπισης. Να προσφέρεις. Στη ζωή. Κάθε μέρα. Όπως έγινε το καλοκαίρι με τους πυρόπληκτους, στους οποίους, δόθηκαν εκτός από νερό, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, και δωμάτια σε όσους έχασαν τα σπίτια τους στο ξενοδοχείο ΝJV Athens Plaza. Ελπίδα και στη φωτιά; Ελπίδα στο σκοτάδι, όταν νομίζεις ότι όλα έχουν τελειώσει.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα