Titans

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

Η δύναμη των κυμάτων βρίσκεται στην επιμονή τους…

Αν μη τι άλλο, η ραγδαία επιχειρηματική επέκταση και ο ηγετικός ρόλος που διαδραματίζει πλέον στην ελληνική αγορά ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έρχονται να πιστοποιήσουν τη διορατικότητα του επίμονου στις στοχεύσεις του και άκρως αποτελεσματικού Γιώργου Περιστέρη. Για τον οποίο η περσινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αυτή της μεγάλης δικαίωσης.

Πάνε σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε που εκείνος άνοιξε την επενδυτικά βεντάλια του ομίλου στην «καθαρή» και πράσινη ενέργεια, που αποτελεί τώρα το κεντρικό σημείο επιχειρηματικής αναφοράς για τη χώρα. Και, επιπλέον, αυτός ήταν που διέγνωσε εξαρχής, σε δύσκολους καιρούς για την οικονομία, την αναγκαιότητα της ευρύτερης συνέγερσης στον τομέα των επενδυτικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να πάρει μπροστά η «μηχανή» της ανάπτυξης.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τις πολύπλευρες κινήσεις που έγιναν στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, αναδείχθηκε εκ των επιδραστικότερων ομίλων της χώρας. Ίσως και ο πιο επιδραστικός.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων διαμορφώνεται στα ιστορικά υψηλά των 4,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν στο 50% του συνολικού ανεκτέλεστου των μεγάλων τεχνικών εταιρειών της χώρας. Την ίδια στιγμή ο όμιλος προωθεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικής αξίας άνω των 6,5 δισ. ευρώ, στις οποίες κυριαρχούν οι υποδομές και η «πράσινη» ενέργεια.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η απόλυτα επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου των 300 εκατ. ευρώ. Του πρώτου στην ελληνική αγορά που συνδέεται με «ρήτρα αειφορίας» και τη δέσμευση του ομίλου να μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025. Γεγονός που υποδηλώνει ότι, σε μία τετραετία, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς που έχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε Ανανεώσιμες Πηγές (σε παράκτια και υπεράκτια αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) θα πρέπει να πάει από τα 1.300 στα 3.000 MW. Φέρνοντας εις πέρας ένα επενδυτικό πλάνο που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Τα νεοαποκτηθέντα εμβληματικά έργα παραχωρήσεων (ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με Καζίνο στο Ελληνικό, Εγνατία Οδός, Αεροδρόμιο Καστελίου), σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα, αλλά κι εκείνα του τομέα της «καθαρής» ενέργειας, διαμορφώνουν ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο προσφέρει σταθερές και προβλέψιμες ελεύθερες ταμειακές ροές για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αυξανόμενες στα επόμενα χρόνια και ικανές να προσεγγίσουν τα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Περαιτέρω, ακόμα και στη δραστηριότητα των κατασκευών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να διεκδικήσει την επόμενη γενιά έργων του Ταμείου Ανάκαμψης (32 δισ. ευρώ).

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, ο Γιώργος Περιστέρης αγόρασε το μεγαλύτερο κομμάτι από το μετοχικό «πακέτο» των ολλανδών της Reggeborgh που αποεπένδυσε, λαμβάνοντας σημαντικές υπεραξίες. Πλέον η συμμετοχή του διοικητικού ηγέτη έχει φτάσει στο 31,8% (από το προγενέστερο 16%) πιστοποιώντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη στις προοπτικές του ομίλου. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δύο νέους ισχυρούς μετόχους: το family office της Μαριάννας Λάτση που απέκτησε το 7,6% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Βαγγέλη Μαρινάκη που πήρε το 6% της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακής.

Από την άλλη πλευρά, ο επιχειρηματικός όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε πέρσι σε συμφωνία με την Motor Oil (του ομίλου Βαρδινογιάννη) για την από κοινού μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή. Με τη συνολική αξία της επένδυσης να είναι 375 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκανε στρατηγική συνεργασία για επενδύσεις στα απορρίμματα με την ΤΙΤΑΝ, συμφερόντων των οικογενειών Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου.

Σε ό,τι αφορά τα σιδηροδρομικά έργα, υπήρξε σύμπραξη με τον όμιλο Mytilineos.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα