Pioneers

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ

Ο όμιλος Κοπελούζου έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη του ενεργειακού κλάδου στη χώρα και σήμερα συνεχίζει, με επενδύσεις και μακρόπνοο σχεδιασμό, να ανοίγει νέους δρόμους, δημιουργώντας νέα δεδομένα.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα, πάντα στρατηγική και μεγαλόπνοη, χτίζει οικονομικές γέφυρες της Ελλάδας με το εξωτερικό και ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.

Η διορατικότητα και η ικανότητα του Δημήτρη Κοπελούζου να βλέπει έγκαιρα τη δυνατότητα δημιουργίας υπεραξιών μέσα από στρατηγικές συνεργασίες ήταν εκείνη που έφερε, εξάλλου, το φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Ενώ η δυναμική παρουσία των παιδιών του, του Χρήστου και της Ελμίνας Κοπελούζου, στις επιχειρήσεις του ομίλου εξασφαλίζουν τη συνέχεια στο μέλλον.

Στο ιστορικό του ομίλου καταγράφονται σημαντικές διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες, όπως η σύμπραξη με την Gazprom που σύστησαν με την Προμηθέας Gas το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, η συμμετοχή με τη Fraport στην ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων, η στρατηγική συμμετοχή στον ΔΕΣΦΑ, η προετοιμασία και υλοποίηση του FSRU Αλεξανδρούπολης με διεθνείς συμμετοχές και τεράστια γεωπολιτική σημασία, αλλά και σειρά ενεργειακών επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας.

Ο Όμιλος κατέχει, μάλιστα, ηγετικό ρόλο στις συγκεκριμένες αγορές μέσω της DAMCO ENERGY, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της οποίας είναι ο Χρήστος Κοπελούζος.

Στα σχέδια επιθετικών επενδύσεων του ομίλου είναι οι καινοτόμες ΑΠΕ, όπως είναι τα υπεράκτια αιολικά, η αποθήκευση ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο.

Στις ράγες έχει μπει και το σημαντικότερο έργου του: Ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG FSRU Αλεξανδρούπολης, που θα καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πολλαπλασιάζοντας τους δρόμους του αερίου. Το έργο αυτό, με τη μεγάλη γεωπολιτική σημασία, αφού θέτει τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου αυξάνοντας τη γεωστρατηγική της σημασία, φέρει κι αυτό την υπογραφή της οικογένειας του Δημήτρη Κοπελούζου.

Με τη δρομολόγηση του FSRU από τον Όμιλο Κοπελούζου, ανοίγει ο δρόμος ώστε να προστεθεί ένας ακόμη νέος σταθμός θερμοηλεκτρικής ισχύος της DAMCO ENERGY, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 840 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Στη μονάδα θα συμμετέχει η AD ESM από τα Βόρειο Μακεδονία, με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα χρηματοδοτήσει, κατασκευάσει, κατέχει και λειτουργεί τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Η AD ESM θα συνάψει επίσης μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για το μέρος της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της, με στόχο την κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Βόρεια Μακεδονία, με αξιόπιστο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

 Ο σταθμός που θα δώσει ενέργεια σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία αποτελεί το πρώτο κοινό πρότζεκτ δύο κρατών. Αυτή η σημαντική υπογραφή που έβαλε ο Χρήστος Κοπελούζος σηματοδοτεί για άλλη μια φορά το γεωπολιτικό ρόλο των επιχειρηματικών σχεδιασμών του.

Η ηλεκτροπαραγωγή που θα ξεκινήσει το 2023 βέβαια είναι μόνο η αρχή για τον φιλόδοξο και ικανό όπως αποδεικνύεται Έλληνα επιχειρηματία.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα