Leaders

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Κυβερνητικός ανασχηματισμός του περασμένου Αυγούστου, οδήγησε τον Γιώργο Καραγιάννη στη θέση του υφυπουργού Υποδομών, από εκείνη του Γενικού Γραμματέα που κατείχε μέχρι τότε. «Ανταμείφθηκε για την πολύ σκληρή δουλειά του από τον Πρωθυπουργό» ήταν η πρώτη άμεση αναφορά που έγινε από την πλευρά του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή, για τον στενό, έμπιστο και αποτελεσματικό συνεργάτη του.

Ο Γιώργος Καραγιάννης, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, έχει συμβάλει σημαντικά σε όλο το πλέγμα της ακολουθούμενης στρατηγικής, για την προώθηση των πολλαπλά κρίσιμων έργων στον τομέα των υποδομών. Λαμβάνοντας ως βάση ότι ο κατασκευαστικός κλάδος είναι σε θέση να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Όπως ίδιος έχει τονίσει «αξιοποιούμε με ανοιχτό μυαλό και χωρίς δογματισμούς κάθε διαθέσιμο εργαλείο, όπως είναι και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».

Πλέον και μόνο από πλευράς ΣΔΙΤ, βρίσκονται σε εξέλιξη 20 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 3,84 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό ακολουθείτε σε όλες τις περιπτώσεις μια ορθολογική πολιτική, καθώς: «Δεν εξαγγέλλουμε ποτέ ένα έργο χωρίς να έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Δεν κάνει, δηλαδή η κυβέρνηση ποτέ κάτι που για άλλες κυβερνήσεις μπορεί να ήταν ο κανόνας. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και δεν λέμε λόγια του αέρα, αλλά παρουσιάζουμε υπεύθυνα στους πολίτες σαφή και μελετημένα σχέδια για τα έργα μας. Στοχεύοντας να αξιοποιήσουμε πλήρως τους κοινοτικούς πόρους και τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης».

Για τον Υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, μια άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι ότι τα έργα να είναι ενταγμένα σε ένα ενιαίο σχέδιο για το πού θα πάει η χώρα. Κι αυτό ακριβώς είναι που έλειψε σε πολλές περιπτώσεις από την Ελλάδα. Καθώς προκρίθηκαν έργα, μόνο και μόνο επειδή ικανοποιούσαν μικροπολιτικές λογικές και το υδροκέφαλο κράτος κι όχι τη λογική της διάχυσης στην περιφέρεια. «Σε αυτές τις στρεβλές αντιλήψεις -λέει ο ίδιος- βάζουμε ένα οριστικό τέλος. Τα έργα που περιλαμβάνονται στο πλάνο μας, υπηρετούν τον εθνικό σχεδιασμό για να κάνουν καλύτερη την καθημερινή ζωή των πολιτών».

«Στοίχημα» για τον υφυπουργό Υποδομών αποτελεί και ο επαναπατρισμός των επιστημόνων (μηχανικών, οικονομολόγων, νομικών) όχι ευκαιριακά αλλά ουσιαστικά. Διότι όπως έχει σημειώσει, μέσω της οικονομικής ανάπτυξης που επιτυγχάνουν οι κατασκευές, μπορεί να αξιοποιηθούν οι νέοι επιστήμονες που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας, αλλά και όσοι είχαν αναγκαστεί να φύγουν στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση ο Γιώργος Καραγιάννης, καθιστά σαφές ότι τα έργα έχουν πλέον αρχή, μέση, τέλος. Αποτελούν δε, μία σημαντική επένδυση όχι μόνο όταν επιτυγχάνουν τον βασικό σκοπό τους, αλλά και όταν γίνονται κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής που εξυπηρετούν.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα