Titans

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να μπει κάποιος στις μπίζνες είναι να γεννηθεί μέσα σε αυτές…

Ο 59χρονος Γιάννης Βαρδινογιάννης, πρωτότοκος γιoς του «πατριάρχη» της εμβληματικής επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη, ευτύχισε να έχει το ξεχωριστό και συνάμα βαρύτιμο αυτό «εφόδιο». Δεν έμεινε όμως εκεί. Φρόντισε βαθμιαία και επιμελώς να προσθέσει και πολλά άλλα «βέλη στη φαρέτρα του»: Γνώσεις, εμπειρίες, αφομοιωτική ικανότητα, διοικητικές αρετές, διαπραγματευτική δύναμη, ευθυκρισία, αναπτυξιακό όραμα. Άλλωστε από μόνο του, το… κληρονομικό δίκαιο δεν θα ήταν ποτέ αρκετό για να ανταποκριθεί κάποιος στις εξόχως αυξημένες απαιτήσεις του ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου.

Το 2005 ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης μπήκε στα διοικητικά, αναλαμβάνοντας Αντιπρόεδρος της Motor Oil, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Από τον Ιανουάριο του 2021 κατέχει και το νευραλγικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου. Όντας τυπικά και ουσιαστικά εκείνος που έχει λάβει το «χρίσμα» της διαδοχής και οδηγεί τον όμιλο στην «επόμενη μέρα». Έχοντας πάντα στο πλάι τον πατέρα του Βαρδή, ο ρόλος του οποίου δεν περιορίζεται μόνον σε αυτόν του Προέδρου, καθώς έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά θεσμικής υπόστασης στην επιχειρηματική σκηνική της χώρας. Και όχι μόνο.

Με 49χρονη ιστορία και 20 χρόνια παρουσίας στο χρηματιστήριο, ο όμιλος της Motor Oil διαθέτει σήμερα ένα τεράστιο ενεργητικό ύψους 4,4 δισ. ευρώ. Στη διάρκεια του 2021 και υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη, υπήρξαν πολύπλευρες πρωτοβουλίες, επικεντρωμένες σε τρείς άξονες αναπτυξιακής στρατηγικής. Ενώ οι παραγωγικές επενδύσεις έρχονται να διευρύνουν το «πράσινο» αποτύπωμα της Motor Oil.

Σε ορίζοντα δεκαετίας η διύλιση θα παραμείνει ο κύριος πυλώνας των δραστηριοτήτων, με την έμφαση να αποδίδεται στην παραγωγή ποιοτικότερου μείγματος προϊόντων, εύρυθμης ροής τροφοδοσίας και ενίσχυσης των περιβαλλοντικών όρων του διυλιστηρίου και των κοινωνικών δράσεων της εταιρείας.

Ο συμπληρωματικός πυλώνας «εκφράζεται» μέσω της επέκτασης του δικτύου λιανικής. Αποσκοπώντας στην ενίσχυση του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα και στην είσοδο στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και την Κύπρο, κυρίως με το διεθνώς αναγνωρίσιμο σήμα της SHELL.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τον τρίτο πυλώνα των δραστηριοτήτων, με τον άμεσο στόχο να τοποθετείται στα 300 MW. Παράλληλα, εξετάζονται συνεχώς οι ευκαιρίες περαιτέρω διείσδυσης, έτσι ώστε σε επίπεδο Ομίλου να υπάρξει καθοριστική συμβολή στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Στις αρχές της περσινής χρονιάς η Motor Oil, μέσω της θυγατρικής της Coral μπήκε στην αναπτυσσόμενη αγορά της Κροατίας, εξαγοράζοντας το 75% εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών.

Τον Μάρτιο του 2021 εξαγόρασε έναντι 117,1 εκατ. ευρώ, χαρτοφυλάκιο 11+1 αιολικών πάρκων, δυναμικότητας 220 MW.

Επίσης τον Ιούνιο της περσινής χρονιάς ανακοινώθηκε η σύμπραξη Motor Oil – ΓΕΚ Τέρνα για την από κοινού μεγάλη ενεργειακή επένδυση, ύψους 375 εκατ. ευρώ, στην Κομοτηνή.

Στα εταιρικά γεγονότα του 2021 εντάσσεται και η έκδοση 7ετούς εταιρικού ομολόγου, 200 εκατ. ευρώ. Η έκδοση αυτή «έσπασε τα κοντέρ» αφού το ύψος των προσφορών ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην πενταετή ιστορία της συγκεκριμένης αγοράς. Ακόμη, το ομόλογο πέτυχε το χαμηλότερο επιτόκιο (1,9%) από όσα εκδοθεί ως τώρα. Είναι είχε και τη μεγαλύτερη αριθμητικά συμμετοχή επενδυτών (13.080). Μέσα στην περσινή χρονιά η Motor Oil έβγαλε και διεθνές ομόλογο 400 εκατ. ευρώ, αποπληρώνοντας παλαιότερη έκδοση 350 εκατ. ευρώ.

Όσο για τον Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη, η θέση του σε μια κραταιά επιχειρηματική οικογένεια, που πέραν του πετρελαϊκού ομίλου ελέγχει Media (τα τηλεοπτικά κανάλια Alpha και Star) και τράπεζες (Optima Bank), του δίνει το «διαβατήριο» του άκρως επιδραστικού.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα