Pioneers

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

Πυξίδα του -και συνάμα πηγή έμπνευσης- ήταν το success story του Akio Morita. Ο οποίος κατάφερε να μετατρέψει τη Sony, από μία μικρή επιχείρηση της Ιαπωνίας, σε τεχνολογικό κολοσσό.

O Δημήτρης Ανδριόπουλος, το παιδί του εμπόρου ζαχαρωτών από την Πάτρα, έχει κατορθώσει να γράψει κι εκείνος τη δική του ιστορία επιτυχίας. Στα ελληνικά μέτρα βεβαίως, που αυταπόδεικτα είναι μια εντελώς άλλη τάξη μεγέθους.

Ξεκίνησε από μικρός τη διαδρομή του, πουλώντας σοκολάτες και λουκούμια στα περίπτερα της γενέτειρας πόλης. Αργότερα, έψηνε μπιφτέκια για τα McDonald’s και, στη συνέχεια, χρειάστηκε να κάνει διάφορα άλλα, μέχρι να μπορέσει να ανοίξει τα φτερά του στο επιχειρείν. Όπου, με όπλα την επιμονή, τη σκληρή δουλειά και την ασίγαστη θέληση, έφτασε σήμερα να έχει εξέχουσα θέση στον τομέα του real estate.

Βασικός μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο σε σημαντικά projects της περσινής χρονιάς, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων της εταιρείας δυο εμβληματικά ακίνητα: τoν Πύργο του Πειραιά και το Μινιόν.

Συνεπής στη στρατηγική των τελευταίων ετών να επενδύει σε παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, η Dimand αναδείχθηκε, τον περασμένο Νοέμβριο, προσωρινός ανάδοχος του ακινήτου που στέγαζε το ιστορικό Μινιόν, καθώς πλειοδότησε με τίμημα που ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ.

«Θα προσπαθήσουμε», λέει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, «να δώσουμε στο Μινιόν ένα κομμάτι από την παλιά του αίγλη. Αλλά και να βοηθήσουμε, μαζί με το Σαρόγλειο και τις υπόλοιπες επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί το εγκαταλελειμμένο και προβληματικό κέντρο της πόλης».

Στον Πειραιά, η Dimand έχει πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες και ενδιαφέρουσες αναπλάσεις που έχουν γίνει στη χώρα: τη «μεταμόρφωση» των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος σε ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, έναν τεχνολογικό πόλο, το Piraeus Port Plaza, σε συνεργασία με τη Grivalia.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Prodea, έχει αναλάβει την ανακατασκευή και αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, ενός εγκαταλελειμμένου επί δεκαετίες εμβληματικού κτηρίου που δεσπόζει στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Δόγμα του Δημήτρη Ανδριόπουλου είναι η καινοτομία. Κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, αντιμετωπίζεται ως πρόκληση. Η Dimand είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ανέπτυξε κτήριο με πιστοποίηση LEED Gold, το συγκρότημα γραφείων Karela. Επενδύει σε «πράσινα» αειφόρα βιοκλιματικά κτήρια από το 2009, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά την αναγκαία αυτή στροφή στις κατασκευές. Στις οποίες συγκαταλέγονται το γήπεδο Καραϊσκάκη και αυτό της ΑΕΚ.

Ως ο σημαντικότερος developer, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος έχει συνάψει σημαντικές συνεργασίες με φορείς χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των εργασιών που αναλαμβάνει. Όπως με την EBRD και την H.I.G. Capital (επενδυτική εταιρεία με έδρα το Μαϊάμι που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 35 δισ. δολαρίων).

Για πολλές από τις κατασκευές, συνεργάζεται με τη Grivalia και την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, πρόσφατα και με την Premia, μια εταιρεία που σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα και πρόκειται να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ.

Παράλληλα, στις κυοφορούμενες νέες αναπτύξεις περιλαμβάνεται η αξιοποίηση του ακινήτου με τις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, στον Βοτανικό, πολύ κοντά στην Ιερά Οδό, τη Λεωφόρο Κηφισού και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην τρέχουσα συγκυρία, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Δημήτρης Ανδριόπουλος διανύει μια από γονιμότερες περιόδους της δραστηριότητάς του ως developer.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα