ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΖΑΡΑΚΟΥ

Μία «Σιδηρά Κυρία» σε «ηλεκτρική καρέκλα»… Αυτός είναι ο ρόλος που κλήθηκε να υπηρετήσει από την πρώτη στιγμή και από τη θέση Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Βασιλική Λαζαράκου. Και, όπως απέδειξε από τις πρώτες κιόλας κινήσεις της, δρομολογώντας αλλαγές που έρχονται να αλλάξουν εκ βάθρων, σε κάποιες περιπτώσεις, τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς, η Πρόεδρος διαθέτει πράγματι «σιδηρά πυγμή». Πυγμή με την οποία μπορεί να αλλάζει πράγματα και καταστάσεις, επιδρώντας καθοριστικά σε έναν σημαντικότατο τομέα για την «επόμενη μέρα» της χώρας.

Η Βασιλική Λαζαράκου ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν σε κυβερνητική θέση, λίγες μόνο μέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια περίοδο ιδιαίτερα «καυτή» για την Εποπτική Αρχή. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά «έβραζε» από το μέγα σκάνδαλο της Folli Follie που είχε αμαυρώσει την εικόνα της χώρας, ως επενδυτικού προορισμού, στο εξωτερικό. Στόχος, επομένως, ήταν από την πρώτη στιγμή η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα μάτια των επενδυτών.

Η δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης Βασιλική Λαζαράκου, από την πλευρά της, δεν ήταν «χθεσινή». Ως δικηγόρος, έχει ειδίκευση στο δίκαιο κεφαλαιαγοράς, στο τραπεζικό και στο οικονομικό δίκαιο, καθώς επίσης στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος Α’ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από το 2012 έως το τέλος του 2015 και, κατά τη διάρκεια της θητείας της, έκλεισε την πολιτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση του Κανονισμού και της Οδηγίας για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων.

Τη χρονιά που πέρασε, η Βασιλική Λαζαράκου επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην ενίσχυση της διαφάνειας της αγοράς, προτείνοντας σειρά νομοσχεδίων που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Στοχεύοντας, όπως η ίδια έχει δηλώσει, στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και στη δημιουργία των μηχανισμών εκείνων, ώστε σε κάθε στάδιο να υπάρχει μια διαδικασία ελέγχου. Αν αποτύχει, λ.χ. ο εσωτερικός έλεγχος, υπάρχει η επιτροπή ελέγχου, ενώ πέρα από τον ορκωτό ελεγκτή, υπάρχει και ένα διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή ανεξάρτητων μελών κ.ά., σημείωνε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογήθηκαν σημαντικότατες αλλαγές, όπως η αναβάθμιση του ρόλου των ορκωτών ελεγκτών και ο πολλαπλός έλεγχος των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών πριν δημοσιευθούν. Όρισε δε τη διαφάνεια ως αυτοσκοπό στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων, με την υιοθέτηση περισσότερων κριτηρίων ανεξαρτησίας και την ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων μελών.

Η εμπιστοσύνη θέλει χρόνο για να επανέλθει. Κι αυτό το γνωρίζει η Βασιλική Λαζαράκου, η οποία κατάφερε να κάνει τη χρηματιστηριακή φωνή της Ελλάδας να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη, στο τέλος του 2020, αναλαμβάνοντας θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ESMA, της «Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη και δυνητική επιδραστικότητά της.

Ζητούμενο τώρα όλες αυτές οι κινήσεις να μετουσιωθούν και σε εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα