ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΑΝΤΩΝΗΣ

Εκτελεστικός Πρόεδρος doValue

«Πιστέψτε με και ακολουθήστε με. Δεν θα “παίξω” την καριέρα που έχω κτίσει φεύγοντας από αναπληρωτής CEO της Eurobank για να πάω σε μία νέα εταιρεία για να την κλείσω σε δύο χρόνια απολύοντας κόσμο».

Με τα λόγια αυτά, ο Θοδωρής Καλαντώνης, στις αρχές Ιανουαρίου 2020, κάλεσε τους 500 περίπου εργαζόμενους της τράπεζας να τον ακολουθήσουν στη νέα εταιρεία διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών, την doValue, της οποίας είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος.

Χημικός μηχανικός, με σπουδές στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και MBA από το Manchester Business School, διαθέτει την τετράγωνη λογική του τεχνοκράτη που όχι μόνο σχεδιάζει αλλά και υλοποιεί με επιτυχία καινοτόμα projects, τα οποία σε σύντομο χρόνο ακολουθεί η αγορά.

Πήρε τη μεγάλη απόφαση να αναλάβει τα «κόκκινα» δάνεια της Eurobank το 2016, την εποχή που ο SSM ζητούσε από τις τράπεζες μείωση των NPEs κατά 40%, στόχο που όλοι θεωρούσαν εξωπραγματικό. Εκείνη την εποχή πολλοί του είπαν: μην το κάνεις, μην αφήσεις το retail, θα καταστρέψεις την καριέρα σου… «Θα μπορούσα να είχα καεί» λέει τώρα ο ίδιος….

Ο Θοδωρής Καλαντώνης τόλμησε και η Eurobank έδωσε τον τόνο στην τραπεζική αγορά. Πρώτη προχώρησε στην πώληση πακέτου επιχειρηματικών δανείων, πρώτη κάλεσε δανειολήπτες με «κόκκινες» οφειλές από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια να τα ρυθμίσουν προσφέροντας τους «κούρεμα» μέχρι 90%…

Όμως το ουσιαστικό βήμα που θα άλλαζε την εικόνα της τράπεζας έγινε ένα απόγευμα του Ιουλίου 2018. Σε εκείνη τη συνάντηση -όπου ήταν παρόντα και στελέχη της PwC- μια ιδέα του Φωκίωνα Καραβία αποτέλεσε τον πυρήνα μιας στρατηγικής που όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ήταν καταλυτική. Η ιδέα ήταν «πάμε να φτιάξουμε μία καλή τράπεζα, μία Eurobank «καθαρή» από προβληματικά δάνεια».

Μπήκαν οι πρώτες πινελιές του σχεδίου. «Το σχέδιο του Φωκίωνα Καραβία, το “αγόρασα” αμέσως» δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο Θοδωρής Καλαντώνης. «Όλοι μας στην ομάδα διοίκησης το πιστέψαμε και ξεκινήσαμε για να το κάναμε πράξη. Για μένα δεν ήταν σχήμα λόγου», εξηγεί. «Ήταν απόφαση συνειδητή και δέσμευση. Ανακοίνωσα ότι θα παραιτηθώ από την τράπεζα, δηλώνοντας την πίστη μου στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος», λέει.

Ενημερώθηκε ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, ο κ. Πρεμ Γουάτσα της Fairfax, αποφασίστηκε η απορρόφηση της Grivalia από την Eurobank και από τα τέλη του 2018 άρχισαν να «τρέχουν» οι διαδικασίες. Το καλοκαίρι του 2020 γεννήθηκε η νέα Eurobank και η doValue εξαγόρασε την FPS.

Η doValue έχει ηγετική θέση σε μία αγορά που τώρα διαμορφώνεται και θα διαχειριστεί 100 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Θοδωρή Καλαντώνη είναι αυτή η αγορά να λειτουργήσει με αρχές, κανόνες, διαφάνεια και ανθρωπιά. Διότι από τη λειτουργία της κρίνονται οι τύχες πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων και το νέο μοντέλο της χώρας.

Γεννημένος στη Στεφανιά Λακωνίας από αγρότες γονείς, έμαθε πως κάθε λύση για να είναι εφικτή θα πρέπει να βασίζεται σε κανόνες ηθικής, σε αρχές ανθρωπιάς.

Εξάλλου και στην καθημερινότητα του αποφεύγει κοσμικότητες και πολυτέλειες και ηρεμεί μόνο όταν επιστρέφει στο χωριό του, περπατώντας στα κτήματα με τις πορτοκαλιές. «Εκεί καθαρίζει το μυαλό μου, ηρεμώ…», παραδέχεται ο ίδιος.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα