ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

CEO, Εθνική Τράπεζα

Έμπειρος και αποτελεσματικός, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, κερδίζει επάξια θέση ανάμεσα στα πιο επιδραστικά πρόσωπα του 2020, για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε, ισχυροποιώντας τη θέση της τράπεζας σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.

Με συστηματικές και αθόρυβες κινήσεις, ανάλογες του μετριοπαθούς προφίλ για το οποίο διακρίνεται, ο Παύλος Μυλωνάς τήρησε στο ακέραιο την υπόσχεση που είχε αναλάβει στην έναρξη της χρονιάς, ότι «η Εθνική θα σταθεί αντάξια της μακροχρόνιας ιστορίας της παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας».

Στο ξέσπασμα της κρίσης λόγω της πανδημίας είχε δεσμευθεί «δεν θα ανακόψει την πορεία μετασχηματισμού της Τράπεζας». Και η εν συνεχεία πορεία της ΕΤΕ την περασμένη χρονιά τον δικαιώνει.

Το κλείσιμο του 2020 βρίσκει την Εθνική Τράπεζα σε ισχυρή κεφαλαιακή θέση με υψηλή κερδοφορία, ικανή να χρηματοδοτήσει την πορεία προς την πλήρη εξυγίανσή της.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που πιστώνονται στον CEO της ΕΤΕ είναι η επιλογή της ανταλλαγής ομολόγων με νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που εκτίναξαν την κερδοφορία και θωράκισαν την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας.

Η κίνηση αυτή εξασφάλισε το πρόσθετο κεφαλαιακό απόθεμα για την απορρόφηση ζημιών στο πλαίσιο της δρομολογούμενης τιτλοποίησης του project Frontier, μέσω της οποίας η Τράπεζα θα μειώσει το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα προ της κρίσης του 2009 επίπεδα.

Η εξυγίανση θα επιτευχθεί χωρίς η Εθνική Τράπεζα να χρειαστεί να καταφύγει σε κινήσεις τύπου hive down, δηλαδή απόσχισης της τραπεζικής δραστηριότητας, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους σε μια δύσκολη περίοδο.

Ενδεικτικό της ικανότητας της διοίκησης της ΕΤΕ να μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία ήταν άλλωστε και η πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό που επιταχύνθηκε εν μέσω πανδημίας. Η μείωση των συναλλαγών στο παραδοσιακό δίκτυο κατά 60% και η θεαματική αύξηση κατά 71% των συναλλαγών e-banking που επιτεύχθηκε το 2020 διασφαλίζουν την πορεία της ιστορικής Τράπεζας στην ψηφιακή εποχή με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων.

Στις ξεχωριστές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διοίκηση Μυλωνά την περασμένη χρονιά είναι και η επιτυχής έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, ύψους 500 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της στρατηγικής για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής της Τράπεζας.

Η συναλλαγή πιστοποιεί την προσήλωση της Εθνικής στη στρατηγική της χρηματοδότησης πράσινων επενδύσεων και στήριξης της πράσινης ατζέντας της ελληνικής οικονομίας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα