ΑΘΗΝΑ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ

Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Η Αθηνά Χατζηπέτρου στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Έχοντας ως βασική αποστολή να αναβαθμίσει, αλλά και να εμπλουτίσει το ρόλο της ΕΑΤ, στο πλαίσιο της στήριξης της επιχειρηματικότητας και των επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Μέσα σε λίγους μήνες –και σε συνθήκες δύο διαδοχικών lockdown- η Αναπτυξιακή Τράπεζα, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με τις χρηματοδοτήσεις της να ξεπερνούν εκείνες, όλης της προηγούμενης δεκαετίας…

 Εξ αρχής η Αθηνά Χατζηπέτρου είχε τονίσει ότι «στόχος της ΕΑΤ είναι να βγαίνει ένα προϊόν το μήνα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας». Άλλωστε το μεγάλο της «όπλο» είναι ότι διαθέτει πολυετή εμπειρία σε έργα αναδιοργάνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ERP, στον σχεδιασμό χρηματοδοτικών προγραμμάτων (financial engineering).

Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας των νέων προϊόντων της ΕΑΤ είναι ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου τα εκταμιευμένα δάνεια για το 2020 ήταν τριπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα της περιόδου 2010-2014 και πενταπλάσια για το διάστημα 2015-2019.

Με την έξαρση της πανδημίας, μέσα σε ασφυκτικά περιθώρια χρόνου και σε περιβάλλον μειωμένων λειτουργικών δυνατοτήτων, η ΕΑΤ σχεδίασε και πρόσφερε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Αξιοποίησε γρήγορα και αποτελεσματικά τα υφιστάμενα εργαλεία, και έτσι η τράπεζα κατάφερε να μοχλεύσει τους δημόσιους πόρους που της χορηγήθηκαν, δημιουργώντας μέσω του τραπεζικού συστήματος πραγματική ρευστότητα ύψους 9,3 δισ. ευρώ. Και αυτή είναι η υψηλότερη μόχλευση κεφαλαίων που έχει δημιουργήσει στην ιστορία της η τράπεζα με οποιαδήποτε μορφή κι αν λειτούργησε στο παρελθόν.

Η Αθηνά Χατζηπέτρου, με σπουδές στα Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων, ειδίκευση στην Επιχειρησιακή Έρευνα και στην Πολιτιστική Διαχείριση (Kent-AUEB) και μετεκπαίδευση στο IMD Business School και στο Emory University, έχει πίσω της 28 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ελεγκτικής και της οικονομικής διαχείρισης. Στο παρελθόν διετέλεσε Οικονομική Διευθύντρια των εταιρειών Coca Cola Hellas, Beiersdorf και του ομίλου Inchcape στην Ελλάδα (όμιλος Toyota) από το 1996 έως το 2011, και ακόμα σύμβουλος του UNECE, του RVO και του υπουργείου Ανάπτυξης σε θέματα χρηματοδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα διαχειρίζεται μέχρι σήμερα, χρηματοδοτικά εργαλεία με αποδέκτες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2007-2013 και 2014-2020), με τα κυριότερα αυτών το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Ι και ΙΙ, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19.

Επίσης η ΕΑΤ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Black Sea Trade & Development Bank, ώστε να λειτουργήσει το Ταμείο Χαρτοφυλακίου παροχής Εγγυήσεων για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ακόμα η ΕΑΤ θα αυξήσει τη συμμετοχή της στα Funds του Growth Window του Equifund κατά 50 εκατ. ευρώ και τέλος υπέβαλε στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenEU για τον σχεδιασμό του άξονα: «Private Investment and Economic Transformation» προτάσεις χρηματοδοτικών εργαλείων συνολικού προϋπολογισμού 10,9 δισ. ευρώ.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα