• Τράπεζες

    «Βόμβα» που θα αρχίσει να «καίει» κεφάλαια τα ακίνητα για τις τράπεζες


    «Πονοκέφαλο» αποτελούν για τις τράπεζες τα ακίνητα που έρχονται στην κυριότητά τους μέσω πλειστηριασμών, τα οποία, λόγω της παρακολούθησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στοιχείων ενεργητικού (Non Performing Assets – NPAs), θα αρχίσουν σταδιακά να «καίνε» κεφάλαια.

    Τα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού (Non Performing Assets – NPAs) θα αντικαταστήσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures – NPEs) και θα μπουν στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των τριετών πλάνων για τη μείωση των κόκκινων δανείων που οι τράπεζες θα συμφωνήσουν με τον SSM.

    Έτσι τα νέα τριετή πλάνα θα πρέπει να συμπεριλάβουν στην άσκηση και τον σχεδιασμό για την ανακούφιση των ισολογισμών τους από τον τεράστιο όγκο ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους μέσα από τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

    Πρόκειται για περισσότερα από 15.000 ακίνητα που είναι ήδη στα βιβλία τους και η διατήρησή τους συνιστά σημαντικό βάρος, καθώς όχι μόνο δεν παράγουν έσοδα, αλλά επιπλέον απαιτούν σημαντικά έξοδα για τη συντήρησή τους και, φυσικά, την τακτοποίηση των παρατυπιών που έχουν για να μπορέσουν στη συνέχεια να πουληθούν.

    Ο αριθμός των ακινήτων αναμένεται να αυξηθεί γεωμετρικά τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι οι πλειστηριασμοί έχουν πλέον υπολογίσιμη ροή και οι τράπεζες αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό, διογκώνοντας με αυτόν τον τρόπο το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που διακρατούν. Με βάση τον σχεδιασμό, έως το 2020 η αξία των ακινήτων που θα διαθέτουν οι τράπεζες θα φτάσει περίπου τα 5 δισ. ευρώ.

    Σε μια προσπάθεια να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους οι τράπεζες προχωρούν αποφασιστικά στο επόμενο βήμα, που είναι η πώληση πακέτων ακινήτων σε funds που βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. Το πρώτο πακέτο που βγαίνει προς πώληση είναι από τη Eurobank και περιλαμβάνει 639 ακίνητα. Η αξία τους, όπως είναι εγγεγραμμένη στα βιβλία της τράπεζας, ανέρχεται σε 22,6 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για ακίνητα μικρής αξίας.

    Η μέση αξία κάθε ακινήτου είναι περίπου 35.000 ευρώ και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι ήδη ισχυρό. Στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας συμμετέχουν 14 ενδιαφερόμενοι επενδυτές, η πλειονότητα των οποίων είναι funds του εξωτερικού. Τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο πακέτο Pixel της Eurobank είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Είναι κυρίως σπίτια και κάποια καταστήματα, τα οποία, αν και μικρής αξίας, έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι τακτοποιημένα και ελεύθερα βαρών.

    Το ενδιαφέρον των funds έχει να κάνει κυρίως με την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων μέσα από πλατφόρμες για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb ή με τη μεταβίβασή τους για λογαριασμό πελατών που θέλουν να αποκτήσουν «χρυσή βίζα». Αντίστοιχα, για τα εμπορικά ακίνητα ή τα γραφεία, το ενδιαφέρον συνδέεται κυρίως με επενδύσεις για τη δημιουργία σταθερής πηγής εισοδήματος όσο η οικονομία θα μπαίνει σε σταθερό δρόμο ανάπτυξης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια – «Πετιούνται» εκτός νόμου Κατσέλη χιλιάδες δανειολήπτες



    ΣΧΟΛΙΑ