• Κοινωνία

    Tommaso Debenedetti: Ποιος είναι ο Ιταλός δημοσιογράφος που «πέθανε» τον Γαβρά και παγίδευσε τη Ζορμπά

    • NewsRoom

    Tommaso Debenedetti


    «Ποτέ μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία.» Αυτό φαίνεται να ισχύει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, στην περίπτωση του Ιταλού δημοσιογράφου Tommaso Debenedetti, ο οποίος φαίνεται να είναι εκείνος που παγίδευσε τη Μυρσίνη Ζορμπά μεταδίδοντας ότι απεβίωσε ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

    Ο Debenedetti φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο Twitter από τον Φεβρουάριο του 2018 στον οποίο αλλάζει το username ανάλογα με το «θύμα» που επιλέγει κάθε φορά. Η περίπτωσή του έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, καθώς είναι ένας από τους «συνήθεις υπόπτους» πίσω από κάθε ψευδή είδηση που κυκλοφορεί ανά περιόδους.

    Σύμφωνα με την Wikipedia, ο Debenedetti από το 2011 έχει δημιουργήσει διάφορους ψεύτικους λογαριασμούς στο Twitter στο όνομα διάσημων προσωπικοτήτων μέσω των οποίων διέδιδε ψευδείς ειδήσεις. Το 2012, μάλιστα, η ψευδής είδηση του θανάτου του Σύρου Προέδρου Άσαντ είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

    https://twitter.com/TDebNews/status/1035148078142156807

    https://twitter.com/TDebNews/status/1035153092826869765

    Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει καταφέρει να εξαπατήσει μέσα ενημέρωσης διεθνούς κύρους, όπως οι New York Times, η Guardian και το USA Today.

    Ο ίδιος σε δηλώσεις του στην Guardian έχει υποστηρίξει ότι με τη δράση του προσπαθεί να δείξει πόσο αναξιόπιστα είναι τα social media ως πηγή ειδήσεων και πόσο εύκολο είναι να παραπλανήσεις τον κόσμο στο σύγχρονο μιντιακό περιβάλλον.

    «Τα social media είναι η πιο δύσκολα επαληθεύσιμη πηγή ενημέρωσης στον κόσμο, αλλά τα νέα Μέσα την εμπιστεύονται λόγω της ανάγκης τους για ταχύτατη πληροφόρηση», δήλωσε ο ίδιος.

    Ποιους άλλους έχει «πεθάνει»

    Μεταξύ άλλων, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος έχει «πεθάνει» τον Πάπα Βενέδικτο XVI, τον Φιντέλ Κάστρο, τον Πρόεδρο Άσαντ, τον σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδοβάρ και πολλούς άλλους. Έχει, επίσης, πάρει πολλές ψεύτικες συνεντεύξεις, μεταξύ άλλων και από τον Δαλάι Λάμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μυρσίνη Ζορμπά: Δεν ήταν δική μου η ανάρτηση, δεν ήταν δικός μου ο λογαριασμός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγίδα για τη Μυρσίνη Ζορμπά: «Πέθανε» τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με χρυσό βραχιόλι Cartier 4.500 δολαρίων η Κατερίνα Νοτοπούλου στην ορκωμοσία;



    ΣΧΟΛΙΑ