• Real Estate

    Briq Properties: Σχέδια για επενδύσεις 13 εκατ. ευρώ

    Θεόδωρος Φέσσας ΣΕΒ

    Θεόδωρος Φέσσας. Πρόεδρος ΣΕΒ


    Σε τροχιά ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου ακινήτων της με ίδια κεφάλαια και τον δανεισμό που έχει εξασφαλίσει μέσω ομολογιακού δανείου 10 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank (η σχετική σύμβαση είναι προς υπογραφή) έχοντας ως στόχο να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα αποδόσεων (στην περιοχή του 7,5%) κινείται η Briq Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

    Συνολικά φέτος η Briq Properties σχεδιάζει να διαθέσει για αγορά ακινήτων περί τα 13 εκατ. ευρώ με τον πρόεδρο της εταιρείας Θοδωρή Φέσσα να σχολιάζει κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της πως «γενικότερα, ο χώρος του ακινήτου στην Ελλάδα αυτή την περίοδο έχει ενδιαφέρον. Οι τάσεις στην αγορά είναι μικτές, δεδομένου ότι υπάρχουν παλιότερα ακίνητα, τα οποία προσφέρονται στην αγορά σε χαμηλές τιμές και είναι καλύτερα να αγοράσει κανείς ένα έτοιμο κτίριο, παρά ένα οικόπεδο και να κτίσει από την αρχή». Σύμφωνα με τον ίδιο το αρνητικό στην αγορά είναι ότι υπάρχει μεγάλο απόθεμα ακινήτων, κυρίως στις τράπεζες λόγω των κόκκινων δανείων. Τα μεγάλα funds διαθέτουν μεγάλη δύναμη πυρός, και ως εκ τούτου, έχουν τη δυνατότητα να «ξεσκαρτάρουν» πιο εύκολα ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο. «Έτσι εξηγείται και η καθοδική πίεση στις τιμές (σ.σ. κυρίως για τα επαγγελματικά ακίνητα β’ επιλογής στις δευτερεύουσες αγορές)» κατέληξε.

    Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ Άννα Αποστολίδου σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι μία μικρή αγορά, οπότε είναι δύσκολο να εστιάσουμε σε μία συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματικών ακινήτων. Μας ενδιαφέρουν κυρίως τα γραφεία και τα logistics, ενώ ο κλάδος των καταστημάτων εκτιμούμε ότι θα καταλαμβάνει ένα μικρότερο τμήμα των συνολικών επενδύσεων μας εξαιτίας του συνήθως μικρού μεγέθους των ακινήτων».

    Όπως είπε η επικεφαλής της ΑΕΕΑΠ ο στόχος είναι η εταιρεία να μεγαλώσει, με αποδόσεις αντίστοιχες της μικτής απόδοσης που έχει σήμερα το χαρτοφυλάκιό της, έστω κι αν αυτή την στιγμή στην αγορά παρατηρείται πίεση των αποδόσεων και αύξηση των τιμών των ποιοτικών ακινήτων, εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος από το εξωτερικό και το εσωτερικό και όχι μόνο από τις ΑΕΕΑΠ, ενώ κατέληξε ως εξής: «Εκτιμούμε ότι εντός του επόμενου 12μηνου θα υπάρξει πίεση των τιμών για τα ακίνητα δεύτερης επιλογής δεδομένου του μεγάλου στοκ και  παράλληλα, αύξηση για τα καλά ακίνητα».

    Σύμφωνα επίσης με τη διοίκηση της Briq Properties επί του παρόντος δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας. Ο στόχος ωστόσο είναι η ΑΕΕΑΠ να μεγαλώσει γιαυτό και μελλοντικά δεν αποκλείεται αύξηση κεφαλαίου είτε με μετρητά, είτε με εισφορά ακινήτων (συγχώνευση με άλλο φορέα).

    Η Briq Properties δημιουργήθηκε με τα ακίνητα του ομίλου Quest και βάσει των στοιχείων που παρουσίασε η διοίκησή της στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται 9 ακίνητα και πλέον το 15,7% των ενοικίων προέρχεται από τρίτους και το υπόλοιπο από τον όμιλο Quest (84,3%). Η αξία του χαρτοφυλακίου έχει διαμορφωθεί σε 26,3 εκατ. ευρώ, ή 819 ευρώ ανά τ.μ. (στην ανηγμένη επιφάνεια) με ένα ποσοστό πληρότητας 99,8%.



    ΣΧΟΛΙΑ