• Πολιτική

    Τσίπρας: Καταδικαστέες οι απειλές στον Μητσοτάκη, αλλά η Αριστερά ήταν πάντα ο διωκόμενος στην Ελλάδα

    • NewsRoom


    Στην καταδίκη των «απαράδεκτων απειλών» που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, προχώρησε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής έπειτα από την κριτική που του ασκήθηκε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευση.

    «Θέλω να σας πω ότι εξίσου είναι καταδικαστέες και κατακριτέες οι αμέτρητες απειλές και ευθείες απειλές που έχουμε δεχτεί τόσο εγώ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, με γράμματα και μηνύματα και επιστολές, με δέματα που είχαν και σφαίρες, το τελευταίο διάστημα».

    Παράλληλα, σχολίασε πως έχει την αίσθηση ότι σε αντίθεση με ό,τι δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης σε πολιτικά περιοδικά του εξωτερικού, το ανησυχητικό τούτη την ώρα είναι μία έξαρση εθνικισμού, εθνικολαϊκισμού, μία άνοδος επικίνδυνη της άκρας δεξιάς. «Και βλέπω αυτό να μην σας ανησυχεί» τόνισε.

    «Όπως δεν σας ανησύχησε όταν στους 300 βουλευτές ήρθε επιστολή κατάπτυστη από ορισμένες πολιτιστικές ενώσεις που αυτοαποκαλούνται “παμμακεδονικές ενώσεις” ότι αν ψηφίσουν συμφωνία με τη βόρεια γειτονική χώρα σύνθετης ονομασίας που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, αυτό σημαίνει ότι υποπίπτουν σε αδικήματα που επισείουν ισόβια ή θάνατο» πρόσθεσε και τον κατηγόρησε ότι δεν είχε καταδικάσει τότε.

    Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Μητσοτάκη για το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν τολμά να αποπέμψει τον δήμαρχο Άργους, Δημήτρη Καμπόσο, από τα όργανα της ΝΔ, μετά τις δηλώσεις που έκανε για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκη, Γιάννης Μπουτάρη.

    «Η Αριστερά σ’ αυτόν τον τόπο ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου, όχι του διώκτη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

    Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έδωσε εξηγήσεις αναφορικά με την πρόταση για το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» έδωσε από το βήμα της βουλής, δηλώνοντας η κυβέρνησή του δεν διαπραγματεύεται πάνω σε αυτή, ενώ ξεκαθάρισε πως προέρχεται από την πλευρά των Σκοπίων.

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως τοποθετήθηκε σαφώς και εγκαίρως, επιδιώκοντας την ταχύτατη ενημέρωση και συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, προσθέτοντας πως από τη Σόφια είχε δηλώσει πως παρά την πρόοδο υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι την συμφωνία.

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα διαπραγματεύεται το ονοματολογικό πάνω στις 4 προτάσεις που έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, ενώ χαρακτήρισε επιτυχία πως η κυβέρνηση στα Σκόπια συμφωνεί πλέον για το erga omnes και τη συνταγματική αλλαγή (παρά το γεγονός πως αυτή η αλλαγή αφορά την περίπτωση του ονόματος «Μακεδονία του Ίλιντεν»).

    Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να βγάλει από πάνω του τις κατηγορίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης πως όλο το προηγούμενο διάστημα η διαπραγμάτευση γινόταν χωρίς την ενημέρωση του πολιτικού κόσμου, στα κρυφά, υποστηρίζοντας πως δεν κρύφτηκε ποτέ για το ζήτημα, ενώ δεν καπηλεύτηκε το θέμα «όπως ο Σαμαράς για να ρίξει την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη»!

    Ο κ. Τσίπρα υπερασπίστηκε για μια ακόμα φορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κατηγορώντας μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη πως στην ομιλία του ηθελημένα δήλωσε ψευδώς πως τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στην εκλογές με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, ο λαός ήξερε τι επέλεγε και αυτό πονάει την Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα κάλεσε να απαντήσει από πού θα καλυφθεί το κενό από τη μείωση της φορολογίας που δηλώνει ότι θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία όταν γίνει κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως θα κλείσει σχολεία, νοσοκομεία και πως θα απολύσει γιατρούς του. Μάλιστα του  ζήτησε να απαντήσει εάν επιμένει στην άποψή του περί μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, αντί για μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

    Aπαντώντας στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και στις αιτιάσεις του ότι «η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του Τσίπρα», τον ρώτησε αν είναι «βρώμικο ψέμα» και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που το έχει δηλώσει. «Λέτε τα ίδια όταν πηγαίνετε στο ΕΛΚ;» ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη.

    Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον αρχηγό των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και την βίλα που αγόρασε. Όπως ανέφερε καλό είναι ο κ. Μητσοτάκης να μην αναφέρεται σε τέτοια ζητήματα. «Να μη μιλήσουμε για το τι γίνεται στη Μαδρίτη, για τους εκπροσώπους του κόμματος της Δεξιάς, που ο ένας μετά τον άλλον περνάνε από τους εισαγγελείς για το όσα καταχράστηκαν στο παρελθόν. Εσείς ήρθατε εδώ να μας πείτε για τον Ιγκλέσιας που έχει πάρει σπίτι. Δεν αγόρασε σπίτι με offshore, ούτε το σπίτι του Βολταίρου, ούτε έχει σπίτι δίπλα σε αυτό του κ. Χριστοφοράκου με πισίνα. Να είστε λίγο πιο χαμηλός στους τόννους σας για αυτά τα ζητήματα. Με τις υγείες σας.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σφοδρή αναμέτρηση με προεκλογικό άρωμα στη Βουλή – Ωσεί παρών ο Τσίπρας



    ΣΧΟΛΙΑ